In Gent heeft een betoging aan het stadhuis tegen het vorige maand ingevoerde circulatieplan maandagvoormiddag enkele honderden betogers gelokt. Zij blijven zich tegen het nieuwe mobiliteitsplan verzetten.

‘Gent is door dit circusplan van de ene op de andere dag een dode stad geworden’, zegt woordvoerder en huisarts Jozef Burm, een van de initiatiefnemers van het afgewezen referendum.

Het circulatieplan, het belangrijkste onderdeel van het Gentse mobiliteitsplan, ging op 3 april van start. De binnenstad werd in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40). In 77 straten werd de rijrichting omgewisseld en verschillende ‘knippen’ verhinderen bestuurders van de ene naar de andere sector te rijden.

De actie lokte 300 à 400 deelnemers. Er was even een incidentje toen enkele betogers probeerden de doortocht van twee bussen van De Lijn te verhinderen, maar de politie kon de rust terugbrengen zonder iemand op te pakken. Er klonk ook boe-geroep toen de 1 mei-optocht van de socialisten aan het stadhuis passeerde.

‘De Gentse inwoners zijn woedend op de coalitie van sp.a, Groen en Open Vld omdat het circulatieplan te radicaal is’, zegt Jean-Michel De Bruyne van de facebookgroep ‘Weg met het circulatieplan in Gent’. ‘Mocht er nu een nieuwe petitie worden opgestart nadat de mensen het plan aan den lijve ondergaan hebben, zou men met groot gemak duizenden handtekeningen meer verzamelen.’

Het Gentse stadsbestuur wees vrijdag de aanvraag tot een referendum af omdat er onvoldoende geldige handtekeningen werden verzameld. Er waren 25.702 geldige handtekeningen nodig om het referendum te organiseren, of 10 percent van het inwonersaantal op 1 januari 2016, maar er was een tekort van 673 handtekeningen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig