Team Sky reageert fors op racisme Moscon: zes weken schorsing en stopzetting contract als het nog eens gebeurt
Foto: Photo News

Team Sky heeft zijn renner Gianni Moscon voor zes weken geschorst na zijn racistische uitlatingen aan het adres van de Franse renner Kévin Reza (FDJ) in de derde rit van de Ronde van Romandië. Moscon riskeert zelfs een schorsing tot zes maanden door de Internationale Wielerunie, liet de UCI verstaan aan de wielersite Cyclingnews.

Team Sky reageert fors op racisme Moscon: zes weken schorsing en stopzetting contract als het nog eens gebeurt
Kévin Reza accepteerde de excuses van Moscon. Foto: BELGAIMAGE

Moscon en Reza waren op het einde van de derde rit verzeild geraakt in een verhitte discussie tot na de finish. Het liep uit de hand en niet veel later bevestigde Team Sky dat Moscon zich racistisch had uitgelaten tegenover de Fransman. De Italiaan excuseerde zich wel gauw bij Reza en FDJ, excuses die ook werden aanvaard.

Zijn werkgever Team Sky kon echter niet lachen met verhaal en maakte maandagavond bekend dat het Moscon voor zes weken schorst. Daarnaast wordt hij op een diversiteitscursus gestuurd. “Gianni erkent dat zijn gedrag verkeerd was en zit hoe serieus Team Sky zo’n incidenten neemt”, klinkt het. “Hij bood zijn verontschuldigingen aan bij Kevin Reza na de etappe en opnieuw aan hem en zijn team de volgende morgen. Die werden geaccepteerd. Gianni weet dat er geen excuus is voor zijn gedrag en dat zijn contract stopgezet zal worden als hij het opnieuw doet.”

Ook de Internationale Wielerunie UCI veroordeelde het gedrag en dreigt met een zware straf. “De UCI verwacht dat iedereen in deze sport de hoogste normen van ethiek en gedrag in het vaandel draagt. Racistische uitspraken hebben geen plaats in het wielrennen of in welke sport dan ook en elke gelijkaardige klacht zal onderzocht en bestraft worden als de feiten bewezen zijn.” Dat stond te lezen in een mail die de Internationale Wielerunie naar Cyclingnews stuurde. Moscon mag zich dus aan een straf verwachten na zijn racistische uitlatingen aan het adres van FDJ-renner Kévin Reza. Volgens het UCI-reglement riskeert Moscon nu een schorsing van minimum een maand en maximum zes maanden.