Frans leger schakelt Malinese jihadisten uit
Foto: AFP

De Franse troepen van de operatie Barkhane, die gericht is tegen jihadistische groepen in de Sahelregio, hebben het afgelopen weekend een twintigtal jihadisten gedood of gevangengenomen in het zuidwesten van Gao in Mali.

Dat heeft de stafchef van het leger zondag in een persbericht gemeld. In die zone werd op 5 april een Franse soldaat gedood.

‘Sinds 29 april is Barkhane betrokken geweest bij een operatie die heeft toegelaten om een twintigtal terroristen te neutraliseren in het bos van Foulsaré, in de buurt van de grens tussen Mali en Burkina Faso, in het zuidwesten van Gao’, aldus stafchef Patrik Steiger. Ze werden gedood of gevangengenomen, aldus Steiger zonder meer details te geven.

Eerder hadden gevechtsvliegtuigen al bombardementen uitgevoerd tegen logistieke depots van de rebellen in het bos, dat wordt beschouwd als een schuilplaats voor gewapende terroristische groepen. Het was tijdens die operatie dat eerder deze maand een Franse soldaat werd doodgeschoten. Daarop zijn twee aanvalshelikopters ingezet om de zone te beveiligen en bergcommando’s te ontplooien.

‘‘s Ochtends rond 05.30 uur hebben de bergcommando’s, met de hulp van parachutecommando’s en operationale ontmijningsteams, een zoektocht uitgevoerd in de operationele zone’, aldus de stafchef nog. ‘Er werden grote hoeveelheden wapens, munitie, raketlanceerders en materiaal voor het fabriceren van explosieven aangetroffen’ en vernietigd.

Operatie Barkhane mobiliseert 4.000 Franse soldaten in de vijf landen van Sahel (Mali, Niger, Burkina Faso, Tsjaad en Mauritanië). Haar missie is om de gewapende troepen van de partnerlanden te ondersteunen in hun strijd tegen het terrorisme en het Afrikaanse crisisbeheer te bevorderen, klinkt het nog in het persbericht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig