Trump krijgt geen geld voor muur
Donald Trump Foto: AP

De Democratische en Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres hebben zondag een akkoord bereikt over de financiering van de federale regering tot eind september. Maar er is geen budget voor de muur die president Trump wil bouwen aan de grens met Mexico.

Dat melden de Amerikaanse media zondagavond (plaatselijke tijd). Het plan moet nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

In het akkoord zouden extra middelen zijn opgenomen voor defensie, de beveiliging van de grenzen en de gezondheidszorg. Het voorziet geen geld voor de muur aan de Mexicaanse grens, het stokpaardje van president Trump dat bijna leidde tot een eerste stillegging van de overheidsoperaties op 28 april. Uiteindelijk werd een wet goedgekeurd voor uitgaven op korte termijn, die liep tot 5 mei.

Democratisch leider in de Senaat Chuck Schumer zei zondagavond laat dat het akkoord, dat de financiering van de overheid verzekert tot eind september, ‘de dreiging wegneemt van een ‘shutdown’ van de overheid’. ‘De wet verzekert dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt wordt om een onnuttige grensmuur te bouwen, sluit gifpillen uit (‘poison pill riders’ (amendementen door tegenstanders die net dienen om een wet onbruikbaar te maken, red.) en verhoogt de investeringen in programma’s waarop de middenklasse steunt, zoals medisch onderzoek, onderwijs en infrastructuur’, zei Schumer volgens Politico.

De stemming in beide kamers van het Congres zou volgens de krant Washington Post in het begin van de week kunnen plaatsvinden.

Trump hoopte aanvankelijk dat hij in het budget geld kon laten opnemen voor zijn muur, maar liet vorige week weten dat hij zal overwegen om een wet goed te keuren zonder geld voor het project. Daarnaast is de administratie van Trump ermee akkoord gegaan om een belangrijk onderdeel van Obamacare te blijven financieren, hoewel de Republikeinen het ziekteverzekeringssysteem van Trumps voorganger willen vervangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig