Arbeiders halen neus op voor socialisten
Foto: Lisa Van Damme
In Vlaanderen kiezen de arbeiders niet voor de extremen. De N-VA blijft veruit het populairst.

Vandaag vieren alle Vlamingen het Feest van de Arbeid met een snipperdag. Traditioneel blijft 1 mei de politieke hoogmis van de socialisten. Het verleidde De Standaard tot een onderzoek op basis van de peilingen die TNS-media tweejaarlijks uitvoert voor de krant en de VRT. Informatie over de beroepssituatie helpt bij de opstelling van het partijprofiel. Maar de vraag kan worden omgekeerd. Welke partij geniet bij arbeiders de voorkeur?

Het onderzoek duidt op een soortgelijk stemgedrag tussen arbeiders en de rest van Vlaanderen. Zo doet de N-VA het bij de arbeiders even goed als bij de gemiddelde bevolking. Meteen zijn de Vlaams-nationalisten veruit de grootste arbeiderspartij. Daarmee verschilt de situatie met bijvoorbeeld Frankrijk. Bij de jongste verkiezingen stemden de arbeiders vooral op de extremen van Marine Le Pen (FN) en Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise).

Toch doen Vlaams Belang en PVDA het bij de arbeiders zeker niet slecht. Mochten enkel arbeiders kiesgerechtigd zijn, dan halen ze een beter resultaat. Het potentieel (‘kan u zich voorstellen om op partij X te stemmen?’) geeft aan dat de PVDA en zeker Vlaams Belang bij die beroepsgroep nog flink wat marge hebben.

Extreemrechts verdubbelt zijn potentieel (van 16 naar 29 procent), bij extreemlinks gaat het om een kwart extra (van 16 naar 20 procent). Maar het blijven kleine partijen, bijgevolg is de groei relatief.

Socialisten

Voor Groen en in mindere mate CD&V geldt het omgekeerde. De twee partijen koesteren een sociaal profiel maar dat overtuigt de arbeider minder.

Het potentieel van Groen bij de arbeidersklasse valt haast 20 procent lager (van 37 naar 30 procent), bij CD&V gaat het om 10 procent (van 45 naar 40 procent). Die prestaties weerspiegelen zich in een mindere electorale score.

Het onderzoek komt voor de socialisten neer op een ontgoocheling. Zij scoren bij de arbeiders net zo goed (of zo slecht) als bij de Vlaamse bevolking. Zowel met hun electorale score als met hun potentieel komen ze pas op de vierde plaats: na de N-VA, CD&V en zelfs Open VLD.

Zowat 16 procent van de ondervraagden beschouwt zichzelf als (on)geschoold arbeider. Het onderzoek combineert alle peilingen die sedert de jongste verkiezingen werden afgenomen. Door de kleine aantallen kan geen evolutie in de tijd worden uitgezet.

Wel groeit de aantrekkingskracht bij arbeiders voor Groen en PVDA, bij de N-VA is de trend dalend. Vlaams Belang kan zijn stijgende peilingsresultaat niet bij de arbeiders valoriseren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig