SP.A belooft op vooravond 1 mei een ‘nieuwe sociale garantie’
Foto: BELGA

SP.A wil werk maken van een ‘nieuwe sociale garantie’, die ervoor moet zorgen dat mensen die het moeilijk hebben niet uit de boot vallen. Dat zei SP.A-voorzitter John Crombez in zijn toespraak aan de vooravond van 1 mei, het Feest van de Arbeid. ‘Wij gaan voluit voor een samenleving waar voor elkaar zorgen niet verdacht is’.

Volgens Crombez leven we in een tijd van ‘nieuwe kwetsbaarheid’, waar mensen die doorzetten, kansen grijpen en mee bijdragen’ alsnog dreigen aan de kant van de samenleving te worden gezet. ‘Dit is wat er gebeurt als je keuzes maakt die altijd dezelfde mensen raken. Dit is wat er gebeurt als je de sociale zekerheid steen voor steen afbreekt’.

‘Het lijkt onzichtbaar, haast onschuldig. Je ziet het nauwelijks in statistieken en grafieken. Maar het échte leven, dat zijn geen statistieken en grafieken,’ aldus Crombez. ‘Wie steun, bescherming en zekerheid verdient, krijgt samen met al die facturen alleen ruzie, gekibbel en verwijten. En als ze een beetje geluk hebben, een sorry. Is het dan nog vreemd dat mensen niet langer geloven in de politiek?’

‘Duidelijke en vaste afspraken’

De Vlaamse socialisten willen iedereen in Vlaanderen verenigen rond ‘een nieuwe sociale garantie’. ‘Met duidelijke en vaste afspraken. Niet alleen voor wat van mensen gevraagd wordt,maar ook waar ze recht op hebben en zeker van kunnen zijn. Een nieuwe sociale garantie, die we in steen zullen beitelen daar waar wij verkozen zijn’, zei Crombez in de Gentse Vooruit.

Naast de SP.A-voorzitter sprak ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw in Gent. Hij haalde uit naar de regering-Michel, die hij een ‘gevaar’ noemde. ‘Zij schaadt letterlijk en figuurlijk de gezondheid van de langdurig zieken door een zeer ondoordacht beleid dat gericht is op sanctioneren, enkel om te besparen’. Volgens De Leeuw tast de regering ‘de fundamenten van de sociale zekerheid aan’, met indexsprongen, loonmatiging en onwerkbare flexibiliteit op kap van de werknemers. De sociale zekerheid is volgens De Leeuw ‘de melkkoe’ geworden van de regering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig