De topper tussen AA Gent en Anderlecht van de zesde speeldag van Play-off 1 is geëindigd op een scoreloos gelijkspel. Daar mochten vooral de Buffalo’s blij mee zijn, want na een eerste helft zonder veel animo hadden de paars-witten na de kampwissel veruit de grootste kansen versierd. Club Brugge is zo de lachende derde en kan morgen tot op vier punten van Anderlecht komen. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

Gefronste wenkbrauwen in de Gentse Ghelamco Arena bij het lezen van de ploegopstellingen: Youri Tielemans stond niet in de basis bij de bezoekers. Het goudhaantje van paars-wit sukkelde met een lichte dijblessure nadat hij een trap kreeg in de partij tegen Charleroi, had gisteren niet kunnen trainen en moest om die reden op de bank starten. Frank Acheampong kwam in het team om met zijn snelheid de Buffalo’s pijn te kunnen doen in de omschakeling. Bij AA Gent waren Nana Asare en Anderson Esiti niet speelklaar geraakt.

De thuisploeg had het beste van het spel in de beginfase, maar het bleef opletten voor de snelle tegenprikken van Anderlecht. Dat kreeg op het kwartier de eerste echte kans van de partij. Na een ingooi slaagde Dennis Appiah erin Alexandru Chipciu vrij te spelen. Die schoof de bal vanuit een scherpe hoek voorlangs. AA Gent was te slordig voorin en slaagde er voor rust niet in tot goede kansen te komen. De thuisfans concentreerden zich dan maar op gemiste transfer Adrien Trebel, die een stevig fluitconcert over zich heen kreeg.

Tweede helft is voor Anderlecht

Na rust kreeg de match meer venijn. Een verder onzichtbare Moses Simon gaf gepast voor doel, Yuya Kubo dook vanuit de rug van Leander Dendoncker op aan de tweede paal maar besloot in het zijnet. Meteen ging het naar de overkant, waar Chipciu zich voorbij zijn man wurmde en gepast teruglegde voor Sofiane Hanni. De Algerijn mocht vrij aanleggen van binnen de zestien, maar besloot te zwak en liet Lovre Kalinic zo nog een kans om plat te gaan. Twee minuten later lag de boomlange Kroatische doelman weer in de weg voor de bezoekers toen hij een inzet van Lukasz Teodorczyk vanop enkele meters nog uit zijn doel wist te houden. Zo nam Anderlecht de macht over, maar bleef het kanon van de topschutter ook nu weer zwijgen.

Gelijkspel voor AA Gent en Anderlecht
Foto: Photo News

Beide trainers grepen in en terwijl een teleurgestelde Vanhaezebrouck Simon naar de kant haalde voor Samuel Kalu, gooide Weiler Tielemans in het team voor Trebel. Het spelbeeld bleef echter hetzelfde en onder impuls van een sterke Leander Dendoncker probeerde Anderlecht AA Gent in een wurggreep te nemen. Kalinic had geluk toen niemand bij de rebound kwam toen hij een voorzet van Chipciu maar matig ontzette. Hanni kreeg even later alweer een uitgelezen kans op de 0-1 toen een voorzet pardoes voor zijn voeten viel. Weer ging Kalinic goed plat op de inzet van de Profvoetballer van het Jaar.

Club Brugge lachende derde

Pas tien minuten voor tijd kon AA Gent zich nog eens onder de Brusselse druk uit voetballen. Kenny Saïef gaf gepast voor, Coulibaly torende boven iedereen uit maar kopte binnen het bereik van Anderlecht-goalie Frank Boeckx. De Gentenaars slaagden er in de slotfase wel in het leider nog even moeilijk te maken. Een verre vrije trap van Danijel Milicevic moest door Boeckx nog vanonder de lat worden gehaald en een trap van Kubo werd nog net afgeblokt. Zo werd het toch nog een zenuwachtige slotfase in de Ghelamco Arena, maar de nul bleef voor beide partijen op het bord.

Door het gelijkspel behoudt leider Anderlecht vijf punten voorsprong op AA Gent in het klassement. Morgen kan Club Brugge weer over AA Gent naar de tweede plek springen mits winst in de thuismatch tegen Zulte Waregem. Blauw-zwart zou dan op vier punten van Anderlecht komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig