Noord-Korea dreigt Amerikaanse atoomduikboot tot zinken te brengen
Foto: AP

Noord-Korea heeft ermee gedreigd een naar Zuid-Korea ontplooide Amerikaanse atoomduikboot tot zinken te brengen. Dit heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag gemeld. Pyongyang beschuldigt Washington van toenemende militaire intimidatie.

‘Het moment waarop de (kernonderzeeër) USS Michigan maar iets probeert te bewegen, is het (schip) gedoemd het lot tegemoet te moeten komen, zonder dat het nog maar naar de oppervlakte kan komen’, zo citeerde Yonhap het Noord-Koreaanse Iriminzokkiri dat het als een Noord-Koreaanse propagandawebsite omschreef.

De USS Michigan voer op 25 april de Zuid-Koreaanse haven Busan binnen om vier dagen later weer het ruime sop te kiezen. De duikboot zou met verschillende oefeningen bezig zijn.

De VS hebben ook het nucleair aangedreven vliegdekschip USS Carl Vinson naar het gebied gestuurd. Het voert nu gezamenlijke oefeningen met de Zuid-Koreaanse marine.

Pyongyang dreigde ermee ook het vliegdekschip, net als de atoomduikboot, tot een ‘massa schroot’ te herleiden, dankzij zijn ‘onoverwinnelijke militaire kracht, gecentreerd op zijn nucleaire afschrikking als zelfverdediging’.