Dit vinden Britten het mooiste plekje van België
Dé geheime tip van The Guardian: de doorkijkkerk in Borgloon Foto: Luc Daelemans

De Britse krant The Guardian vroeg zijn lezers om tips in te sturen over wat in ons land het bezoeken echt waard is. Daarbij komen een aantal onverwachte suggesties naar boven, die ook voor veel Belgen nog onbekend of onbemind zijn.

De krant kiest als ‘winnende tip’ voor de doorkijkkerk van architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh in Borgloon. Die is gemaakt naar het model van een traditionele dorpskerk, maar gemaakt uit horizontale stalen platen. Daardoor ziet het er vanuit sommige plekken uit als een gewone kerk, maar vanuit een andere hoek gezien gaat het bouwwerk op in de omgeving.

‘We gingen er op een koude decemberdag op bezoek, toen de sneeuw er nog lag, maar we waren getroffen door de schoonheid en de rust die de plek uitstraalt. Een bijna religieuze ervaring, of eenvoudigweg een prachtige verborgen schat’, aldus de lezer die de tip instuurde.

Uiteraard zijn er ook een paar klassiekers in de lijst opgenomen, zij het met een eigen benadering. Zo krijgt wie naar de Ardennen wil het uitdrukkelijke advies om te gaan kajakken. En wie naar Brugge of Antwerpen wordt aangeraden om op café te trekken: naar respectievelijk De Garre en De Kat. Voor Brussel is het muziekinstrumentenmuseum de niet te missen plek: dat is deels te danken aan het indrukwekkende art nouveau-gebouw.