Zuidoost-Aziatische landen willen China niet schofferen
Op de Asean-top kwam geen veroordeling van de Chinese politiek Foto: REUTERS

De leiders van de Zuidoost-Aziatische landen hebben zich op de jaarlijkse top van hun regionale organisatie Asean niet uitgesproken over China’s politiek in de Zuid-Chinese Zee.

Peking krijgt in de regio al langer kritiek omdat het agressief enkele betwiste eilandjes zou claimen en er de militaire aanwezigheid opschroeven. Maar de leiders van Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen, hielden in het slotcommuniqué van de top op de Filipijnen de lippen stijf op elkaar over de kwestie. Ook over de uitspraak vorig jaar van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag vielen geen woorden te bespeuren in de slotverklaring. Het hof had de Filipijnen in het gelijk gesteld na een klacht van het land.

Hoewel de top reeds zaterdag ten einde kwam, werd de verklaring pas zondag uitgestuurd, na intensief gelobby van landen die Peking niet voor het hoofd wilden stoten, zo melden anonieme bronnen. Zo zouden ook de Filipijnen gepleit hebben om elke verwijzing naar aanspraken of militarisering te verwijderen, om zo de situatie niet op de spits te drijven.

Eerder had de Filipijnse president Rodrigo Duterte - die zaterdag tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump uitgenodigd werd naar het Witte Huis - al gezegd dat hij het nut niet zag om de kwestie ter sprake te brengen, omdat dit China niet zou stoppen.

Maar wat staat er dan wel in? ‘We nemen akte van de bezorgdheden van sommige leiders over de recente ontwikkelingen in het gebied.’

China beschouwt zowat de hele Zuid-Chinese Zee als zijn grondgebied. Maar vier Asean-landen, Brunei, Maleisië, de Filipijnen en Vietnam, maken ook aanspraak op bepaalde gebieden, net als Taiwan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig