In Iran veroordeelde tv-baas doodgeschoten in Istanboel
Foto: *
Saeed Karimian, de topman van een mediabedrijf met tv-zenders in het Farsi, is zaterdag samen met zijn zakenpartner vermoord in Istanboel. Karimian was in Iran veroordeeld tot zes jaar cel omdat zijn tv-programma's indruisen tegen de islamitische waarden van het regime.

Karimian (45) en zijn zakenpartner uit Koeweit werden doodgeschoten in de buurt van Maslak, Istanboel. De aanvallers reden met een terreinwagen in op de auto van Karimian. Gemaskerd stapten ze uit en openden ze het vuur, waarbij zowel Karimian als zijn zakenpartner het leven lieten. Karimian overleed ter plaatse, zijn zakenpartner later in het ziekenhuis, meldt de BBC. 

'Westerse waarden'

Karimian is topman van een mediabedrijf in Londen, met zeventien zenders in het Farsi, de Iraanse taal. Omdat de programma's Gem-tv indruisen tegen de Islamitische waarden, werd de topman eerder dit jaar veroordeeld tot zes jaar cel. Veel inwoners van Iran hebben, ondanks het verbod van satellietzenders, toegang tot deze zenders.

Karimian woonde in Istanboel, en was niet aanwezig bij de zaak in Iran. Ook had hij de Britse nationaliteit, meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News. Zijn familie vertelde aan BBC dat Karimian al drie maanden bedreigd werd door het regime van Iran. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig