Tom Boonen: “Nu pas komt het besef dat het gedaan is”
Foto: Photo News

Tom Boonen heeft zaterdagnamiddag zijn eigen afscheidscriterium gewonnen. De 36-jarige wielerlegende stapte voor 20.000 fans in zijn Mol definitief van de fiets tijdens Tom Says Thanks. “Het is héél raar dat het nu gedaan is”, herhaalde Boonen achteraf wel zeker vijf keer.

“Ik blijf achter met een héél raar gevoel”, vertelde Boonen meteen na afloop. “De wedstrijd zelf was gezellig, een beetje babbelen links en rechts. Maar de laatste ronde was echt indrukwekkend raar in mijn hoofd. In één keer kwam het besef dat het gedaan was. De realiteit haalde mij in plots in. Heel raar. “

“Het is een beetje een wrang, raar gevoel. Ik sluit een groot hoofdstuk in mijn leven af. Al sinds mijn dertien jaar ben ik bezig met fietsen. Het wielrennen heeft meer dan twintig jaar mijn leven beheerst. Mijn leven gaat nu helemaal veranderen. Het is nu tijd voor iets anders. En dat komt nu allemaal naar boven. Ik besef het op dit moment meer dan na Parijs-Roubaix. Toen zat ik meer in de schwung van de koers, was er meer de adrenaline van het proberen de finale te kleuren en de koers te winnen. Dat is nu wel helemaal anders. De hele dag stond in het teken van mijn afscheid. Nu komt pas echt het besef dat het gedaan is. Ik voel mij anders dan drie weken terug na Parijs-Roubaix. Dit was echt plezant. Ik heb rot geamuseerd, er kei hard van genoten. Het was ongelofelijk hoeveel volk hier was in Mol. De laatste rondjes reed ik rond met kippenvel. Niet dat er tranen kwamen, maar ik kreeg het toch moeilijk. Op een rondje van toch twee kilometer stond het volk overal rijen dik. En dan dat applaus: indrukwekkend. Vanavond ga ik nog een laatste keer goed eten en drinken met de mannen van vroeger. Bijbabbelen over vroeger. Dat gaat héél hard genieten zijn.”

Ook wereldkampioen Peter Sagan stond erop aanwezig te zijn op het afscheidsfeestje van Boonen. "Het was een zeer leuke dag. Ik probeerde zijn feestje nog te verknallen maar Boonen is nog steeds in zeer goede conditie. En ik ben blij dat ik vandaag hier kon zijn want Boonen was toch wel een idool van mij", gaf de Slovaak mee.

LEES MEER: Tom Boonen wint afscheidskoers in ‘Tom says Thanks’