’Mensen kunnen spelen met deze recepten’
Foto: heikki verdurme

De winnaars van Mijn Pop-uprestaurant 2016, Chloë en Magali Szpyt - beter bekend als de Strombowli-zusjes -, hebben hun favoriete bowlgerechten voor elke dag gebundeld in hun eerste boek: Bowl Food.

Voor de zusjes zijn gevulde kommetjes het ultieme comfortfood, want lekker veelzijdig en ideaal om te delen met vrienden en familie.

In dit boek staan ruim zestig eenvoudige bowlrecepten, met invloeden uit de wereldkeuken en met een knipoog naar hun roots. In dit sfeervol geïllustreerde kookboek komen soup bowls, small bowls, big bowls, pasta bowls en sweet bowls aan bod. Bij elk recept horen ook smaakmakers en toppings om je gerecht een persoonlijke toets te geven, en vooral om eindeloos te kunnen combineren.

Bowl Food is niet zomaar een klassiek kookboek. Het is de bedoeling dat kopers met de gerechten spelen. ‘Mensen kunnen helemaal zelf kiezen wat ze eraan toevoegen of niet. We geven ook bij elk recept een tip, of wat erbij past.’

Zelf proberen? Hier alvast twee recepten uit hun boek:

’Mensen kunnen spelen met deze recepten’

GEGRILDE HALLOUMI MET QUINOA, GRANAATAPPEL EN MUNT

4 PERS. - VOORBEREIDEN 5 ‘ - BEREIDEN 25 ‘ - GRAIN BOWL

Ingrediënten:

200 g quinoa
400 ml water of groentebouillon
2 el verse munt, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
sap en zeste van 1 citroen
1 el honing
basilicum-muntolie
zwarte peper
zeezout
1 granaatappel
50 g zwarte kalamata-olijven
200 g halloumi

Benodigdheden:

grillpan

Bereiding:

1. Schep de quinoa in een pan, overgiet met het water of de bouillon en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de quinoa 12 à 15 minuten sudderen tot het water is opgenomen en de quinoa beetgaar is. Laat afkoelen.

2. Meng voor de vinaigrette wat verse munt, de knoflook, het sap en de zeste van de citroen, de honing en wat basilicum-muntolie in een kom en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

3. Snijd de granaatappel doormidden en haal de pitten uit de schil door met een lepel op de achterkant te kloppen. Snijd de olijven in dunne ringen.

4. Verhit een grillpan op een hoog vuur.

5. Snijd de halloumi in plakken van ongeveer 2 cm dik en kruid ze met peper en zout. Gril de plakken 2 minuten aan elke zijde in de hete grillpan. Snijd de plakken in reepjes en zet opzij.

6. Meng de afgekoelde quinoa met de granaatappelpitten, olijven en vinaigrette.

7. Serveer de quinoa in bowls en schik er de gegrilde halloumi op. Werk af met wat verse munt en druppel er nog wat kruidenolie over.

’Mensen kunnen spelen met deze recepten’

PASTA UIT DE OVEN MET TOMAAT EN MOZZARELLA

4 PERS. - VOORBEREIDEN 15’ - BEREIDEN 2,5 UUR

Ingrediënten:

700 g gehakt
extra vierge olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 gedroogde chilipeper, fijngehakt
3 uien, fijngesneden
70 g tomatenpuree
1 el paprikapoeder
1 el gedroogde oregano
2 tl cayennepeper
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
100 ml water of wijn
2,5 l passata
1 winterwortel, geschild en gehalveerd
zwarte peper
zeezout
300 g varkensribben
400 g penne of rigatoni
200 g mozzarella, in plakken
2 gekookte eieren, in plakken
100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

1. Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak het gehakt, de knoflook en de chilipeper 10 à 15 minuten of tot het gehakt volledig uiteenvalt. Blijf ondertussen stevig roeren; het vlees mag wat aanzetten aan de bodem van de pan, maar mag niet verbranden.

2. Voeg de ui toe en bak even mee. Voeg dan de tomatenpuree, het paprikapoeder, de oregano, de cayennepeper, de tijm en de rozemarijn toe en bak 5 minuten al roerend mee.

3. Blus met water of wijn; laat de alcohol verdampen indien je wijn gebruikt.

4. Schenk de passata in de pan en voeg de wortel toe. Spoel de verpakking van de passata uit met wat water en voeg dit ook toe aan de saus. Breng de saus aan de kook en breng dan op smaak met peper en zout.

5. Verhit intussen wat olijfolie in een braadpan en kleur de varkensribben aan beide kanten op een hoog vuur. Voeg het vlees toe aan de tomatensaus en deglaceer de pan met wat water of wijn. Voeg de braadsappen ook toe aan de saus en laat minimaal 2 uur op een laag vuurtje sudderen. Zorg dat je regelmatig goed over de bodem roert tijdens het koken.

6. Verwijder de wortel en haal het vlees van de vleesribben. Voeg het vlees weer toe en zet het vuur uit.

7. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

8. Kook de pasta halfgaar. Giet af en meng met wat saus in een kom zodat de pasta niet gaat kleven.

9. Schep een beetje saus in een ovenschaal, schik er een laag pasta op en leg dan een paar plakken mozzarella en ei op de pasta. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal dit proces voor de overige lagen, tot de ovenschaal vol is. Bestrooi de bovenkant rijkelijk met Parmezaanse kaas.

10. Bak de pasta beetgaar in 10 à 15 minuten, tot de bovenkant lekker krokant en gegratineerd is.

11. Serveer de pasta in bowls.

‘Bowl Food, De beste gerechten van Strombowli en meer’, is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.

’Mensen kunnen spelen met deze recepten’