Dubbel vaderschapsverlof voor papa’s van een tweeling?
Foto: rr

Papa’s van een tweeling hebben nu evenveel vaderschapsverlof als die van een eenling. CD&V pleit voor vermenigvuldiging van dat verlof per kind.

Zes weken geleden is CD&V-woordvoerder Sam Voeten (28) vader geworden van Lou en Céleste. Hij is gelukkig en trots, maar ondervond aan den lijve dat twee kinderen opvoeden zwaarder is dan één. Zijn echtgenote neemt noodgedwongen het grootste deel van de verantwoordelijkheden op zich. Voeten was er de eerste weken liever meer geweest voor vrouw en kinderen, maar dat laten de huidige regels niet toe. Net zoals vaders van eenlingen, heeft hij slechts recht op tien werkdagen verlof.

Een lacune in de wetgeving, vindt Voeten, want moeders van een tweeling of meerling hebben wél recht op extra weken moederschapsverlof.

Elk jaar is zo’n 1,8 procent van de bevallingen een meerling. In 2015 ging het om 1.169 bevallingen op 63.877.

Verlof per kind

‘Tweelingpapa’s zouden minstens één week extra moeten krijgen’, zegt Voeten. ‘Idealiter geldt het verlof gewoon per kind. Net wanneer de kindjes wat actiever worden, moeten we nu weer gaan werken. Bovendien worden meerlingen vaak geboren via keizersnede. De eerste vijf dagen lag mijn vrouw nog in het ziekenhuis.’

Het verhaal van Voeten heeft zijn partij ertoe aangezet om een wetsvoorstel uit te werken. Opvallend, want Voeten is woordvoerder en geen Kamerlid. N-VA en Open VLD zeggen open te staan voor het plan en ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert positief. ‘Er liggen veel voorstellen die werk en privé beter op elkaar moeten afstemmen’, zegt zijn woordvoerster. ‘We bekijken die binnen de bevoegde commissie in hun geheel. Dit voorstel kan daar deel van uitmaken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in