United Airlines treft schikking met hardhandig aangepakte passagier
Foto: AFP

United Airlines heeft donderdag een schikking getroffen met de man die in Chicago hardhandig van een vliegtuig werd gehaald. De luchtvaartmaatschappij kondigde ook maatregelen aan die soortgelijke incidenten in de toekomst moeten vermijden.

De vlucht die David Dao op zondag negen april naar Louisville wilde nemen was overboekt, en daarom werd hij gevraagd het vliegtuig te verlaten. Toen hij weigerde werd hij hardhandig van het vliegtuig verwijderd. Daarbij liep hij een hersenschudding op en verloor hij enkele tanden.

Dao’s advocaat, Thomas Demetrio, zei dat er donderdag een minnelijke schikking getroffen is met United. Hoeveel geld zijn cliënt krijgt zal niet bekendgemaakt worden, voegde hij toe. Dao werd volgens Demetrio onbedoeld een ‘voorvechter van veranderingen die de levens van letterlijk miljoenen reizigers zullen veranderen’.

Minder overboeken

De vliegtuigmaatschappij voerde ook een aantal beleidswijzigingen door. Zo wordt de premie voor passagiers die hun zitplaats willen afstaan bij een overboekte vlucht opgetrokken tot maximaal 10.000 dollar, terwijl dat nu maximaal 1.350 dollar is.

Ook zullen passagiers niet meer onvrijwillig verplaatst worden eens ze op het vliegtuig zitten, tenzij uit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast zal het aantal overboekte vluchten in de toekomst beperkt worden, en wanneer het toch gebeurt zal er via een automatisch systeem gezocht worden naar vrijwilligers die hun plaats willen afstaan. Tot slot zal de politie slechts beperkt ingezet worden bij veiligheidsproblemen.

United Airlines treft schikking met hardhandig aangepakte passagier
Foto: Jayse D. Anspach via REUTERS

United tracht imagoschade te beperken

‘We ondernemen concrete, betekenisvolle actie om de dingen goed te maken en te verzekeren dat dit nooit meer gebeurt’, zei ceo Oscar Munoz. Hij noemde de veranderingen een cultuurverschuiving naar een ‘betere, meer klantgerichte luchtvaartmaatschappij’.

Dao’s advocaat reageerde positief op de aangekondigde maatregelen. ‘Ik hoop van harte dat alle andere luchtvaartmaatschappijen gelijkaardige veranderingen doorvoeren, en United volgen in het verbeteren van de vliegervaring van de passagiers met een nadruk op empathie, geduld, respect en waardigheid.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in