Voormalig staatssecretaris voor Energie wordt bestuurder bij EDF Luminus
Foto: Photo News

De algemene aandeelhoudersvergadering van EDF Luminus heeft donderdag de aanduiding van drie nieuwe bestuurders goedgekeurd. Onder hen voormalig staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Twee andere bestuurders werden bevestigd. Het bericht op de website van L’Echo is door de woordvoerder van het energiebedrijf aan Belga bevestigd.

Wathelet is niet meer politiek actief. Hij was voor CdH onder Yves Leterme en Herman Van Rompuy staatssecretaris voor Begroting , en onder Di Rupo onder andere staatssecretaris voor Leefmilieu en Energie. In 2015 stapte hij uit de actieve politiek.

Vijf bestuurders vertegenwoordigen de (publieke) minderheidsaandeelhouders van de groep; Ethias (0,2 procent), Nethys (0,1 procent), Publilec (26,4 procent) en Socofe (4,7 procent), die samen 31,4 procent van het kapitaal van het bedrijf vertegenwoordigen.

De mandaten van die vijf bestuurders liepen af. Twee bestuurders zagen hun mandaat verlengd: Paul De Fauw, die de raad van bestuur voorzit, en Stéphane Moreau, de topman van Nethys.

Dominique Drion (cdH), André Gilles (PS) en Jacques Vandenbosch (PS) werden niet opnieuw benoemd. Zij worden vervangen door Melchior Wathelet (cdH), Pol Heyse, de financieel directeur van Nethys, en Ludy Modderie, gewezen topman van watermaatschappij TMWV en dichtbij de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a), aldus L’Echo. EDF Luminus bevestigde deze benoemingen aan Belga.

Er is verder geen enkele wijziging wat betreft de zeven bestuurders van de Franse groep EDF, met 68,6 procent de hoofdaandeelhouder van EDF Luminus.