Drie bemanningsleden van gecrasht WO II-vliegtuig worden vrijdag begraven
Foto: dvg

Op het militair kerkhof van Heverlee worden vrijdag met militaire en burgerlijke eer de stoffelijke overschotten begraven van drie bemanningsleden van de Engelse bommenwerper Lancaster NN775, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 5 maart 1945 neerstortte in Bunsbeek (Glabbeek). De gemeente Glabbeek liet het toestel in november vorig jaar opgraven.

De Lancaster met zeven bemanningsleden aan boord stortte neer op de terugweg van een bombardement dat de Britse luchtmacht had uitgevoerd op een olieraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. De volledige crew kwam daarbij om het leven, maar slechts vier lichamen werden kort na de crash geborgen.

De overige drie werden pas in het weekend van 11 november 2016 opgegraven, samen met het toestel dat meters diep in de moerassige ondergrond verdwenen was. De drie lichamen zullen vrijdag worden bijgezet in het collectief graf waar de vier anderen al meer dan 70 jaar rusten.

De plechtigheid vrijdag in Heverlee zal worden bijgewoond door families van de slachtoffers, enkele ambassadeurs en vertegenwoordigers van de Britse luchtmachtbasis Waterbeach, van waaruit het vliegtuig indertijd vertrok. Om 18 uur wordt aan het gemeentehuis in Glabbeek een herdenkingsmonument ingehuldigd, gevolgd door een bloemenhulde aan de crashlocatie en een herdenkingsviering in de Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek.

Om 20 uur wordt in de parochiezaal van Glabbeek ook de tentoonstelling ‘Het Leven in Glabbeek tijdens WOII’ geopend. Die loopt tot en met maandag 1 mei. Ook het opgegraven vliegtuigwrak zal er te zien zijn.