Monopolie Bpost onder vuur
Moeten postbodes elke dag opnieuw elke straat in het land aandoen? Foto: Fred Debrock

De Europese Commissie wil dat ons land het makkelijker maakt voor nieuwe postbedrijven om in België te opereren. Dat moet voor meer concurrentie zorgen tegen het staatsbedrijf Bpost.

Volgens De Tijd is de Europese Commissie vastbesloten om een nieuwe duw te geven aan de liberalisering van de Belgische postmarkt. Die staat sinds 2013 officieel open voor nieuwe postbedrijven, maar in werkelijkheid bezit Bpost, waarvan de overheid meerderheidsaandeelhouder is, nog altijd over een monopoliepositie inzake brievenpost. Op de pakjesmarkt bestaat er wel veel concurrentie.

Dat heeft alles te maken met de strenge voorwaarden die de Belgische overheid oplegt aan bedrijven die een postlicentie willen aanvragen. Zo eist ons land dat een postbedrijf tweemaal per week een postbedeling garandeert, en wel over het hele grondgebied. Die zogenaamde ‘universele dienstverlening’ is opgenomen in het lopende beheerscontract tussen Bpost en de federale overheid.

Ook de voorwaarde dat concurrenten van Bpost een uniform tarief moeten hanteren , vindt de Commissie te restrictief.

De EU-Commissie vraagt de federale regering om die voorwaarden weg te werken. Er is daarover een ‘gemotiveerd advies’ overgemaakt aan de regering-Michel. Dat is de laatste stap vooraleer Europa het dossier doorverwijst naar het Europees Hof van Justitie. België krijgt nu twee maanden om te reageren.

De Croo

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is de voogdijminister van Bpost. Eind februari verdedigde hij nog de huidige situatie op de Belgische postmarkt, nadat de overheidsdienst BIPT, die de post- en telecommarkt bewaakt, had voorgesteld dat de dagelijkse ronde van de postbode zou worden afgeschaft en vervangen door drie rondes per week.

Dat voorstel werd toen door Alexander De Croo prompt en zonder pardon van tafel geveegd.

Nu reageert De Croo behoedzamer. Zonder in details te gaan, belooft hij 'rekening te houden met de opmerkingen van de EU-Commissie' bij de opmaak van een nieuwe postwet. De timing voor die aanpassing ligt nog niet vast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in