België stemde ‘ja’ voor Saudi’s in vrouwenrechtencommissie: ‘Schande’
Archiefbeeld Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben Saudi-Arabië verkozen tot lid van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. Nu blijkt dat ons land ‘ja’ heeft gestemd. 'Een schande', klinkt het bij Groen. Alexander De Croo (Open VLD) sust: 'Zo kunnen we hen met de neus op de feiten drukken'.

Saudi-Arabië is opgenomen als lid van de VN-commissie Vrouwenrechten. Die commissie moet zich inspannen voor ‘het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen’. De verkiezing lokte onmiddellijk heel wat verontwaardiging uit. ‘Dit is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer’, reageerde Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch. 

'Een ja-stem van België is gewoonweg shockerend'

Ook ons land stemde voor de toetreding van Saudi-Arabië tot de commissie, is te horen in regeringskringen. België is zo één van de 47 landen (van de 54 leden van ECOSOC, de Economische en Sociale Raad ) die voor de toetreding zijn. 

'Een schande', vindt Wouter De Vriendt (Groen). 'Een ja-stem van België is gewoonweg shockerend en een stomp in de maag van iedereen die strijdt voor vrouwenrechten', stelt hij. 'Minister Reynders durft het niet aan om Saudi-Arabië voor het hoofd te stoten en zo legitimeert hij de schendingen van vrouwenrechten. Het land is wereldwijd een voorbeeld van hoe het niet moet.'

Ook Els Van Hoof (CD&V) reageert ontgoocheld. 'Het is een jammerlijke zaak dat de legitimiteit van de commissie op die manier aangevallen wordt', aldus het CD&V-Kamerlid. 

De Croo: 'Door "nee" te stemmen verander je toestand Saudische vrouwen niet'

Minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wil het nieuws bevestigen noch ontkennen, maar relativeert: 'Met zo'n land wil ik de gelegenheid kunnen hebben om hen met de neus op de feiten te drukken', zegt hij aan de VRT.

'Het zou gemakkelijker zijn om samen te zitten met landen als Nederland en de Scandinavische landen, maar door dat te doen, ga je op geen enkele manier de situatie van de vrouwen in Saudi-Arabië laten vooruitgaan. Ik heb liever om te spreken met iemand die een andere mening heeft, dan hen de rug toe te keren en zeker te zijn dat er niets zal verbeteren voor de vrouwen in dat land.' 

Een belangrijke kanttekening is dat er zoveel zitjes waren als kandidaten. Dat betekent dat alle landen die zich aanmeldden om te zetelen in de commissie ook verkozen zijn. De Saudi’s kregen met 47 stemmen wel het kleinste aantal stemmen van alle kandidaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig