Kledingketen Cos stoot opnieuw op Brusselse njet
Foto: Ivan Put
Cos wil al twee jaar een vestiging openen in de Dansaertwijk, maar het schepencollege van de stad Brussel heeft opnieuw geen toestemming gegeven voor de plannen van de Zweedse kledingketen, zo meldt Bruzz. Tot opluchting van heel wat buurtbewoners.

Cos wil zijn intrek nemen in het voormalige atelier en de shop van Joanne Riss aan de Nieuwe Graanmarkt en die via het voormalige restaurant Au Fond verbinden met de Dansaertstraat. De eigenaar van de panden had hiervoor opnieuw een bouwvergunning gevraagd, want hij wil verhuren aan de kledingketen, maar stoot opnieuw op een njet.

Het schepencollege van de stad Brussel geeft geen toestemming om de twee panden samen te voegen. 'Het merk Cos mag komen, maar dan in de bestaande ruimten', zegt Brussels schepen Els Ampe (Open VLD) aan Bruzz. 'We willen niet dat het DNA van de Dansaertwijk, met zijn kleine winkeltjes, wijzigt. Voor grote handelspanden is elders plaats, op de centrale lanen bijvoorbeeld of in de Nieuwstraat.'

De boetiekeigenaars uit de buurt kunnen opgelucht ademhalen. Zij hadden - onder leiding van Sonja Noël, eigenares van boetiek Stijl - geprotesteerd tegen de komst van de kledingketen, uit vrees voor een dalend imago. 'Als buurt hebben we de reputatie van vooruitstrevend en onafhankelijk te zijn, en dat willen we zo houden', klonk het toen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in