Sluiting fabriek in Gosselies kost Caterpillar 615 miljoen
Foto: Photo News

De Amerikaanse reus zet een groot bedrag opzij voor ontslagvergoedingen en afschrijvingen op activa en gebouwen. De Belgische vestiging sluit midden dit jaar.

Caterpillar heeft in het eerste kwartaal 615 miljoen euro (670 miljoen dollar) aan herstructureringskosten geboekt voor de sluiting van zijn vestiging in Gosselies, bij Charleroi. Dat blijkt de kwartaalcijfers van de Amerikaanse graafmachineproducent uit Peoria in Illinois.

Productie midden dit jaar stopgezet

Tot nu toe had Caterpillar nog geen schatting bekendgemaakt van de herstructureringskosten in Gosselies, waarvan in maart vorig jaar bekend werd dat de vestiging zou worden gesloten. Nu de eerste fase van de procedure-Renault voor collectieve ontslagen is afgerond, doet het bedrijf dat wel.

In het Waalse Gosselies, waar de productie midden dit jaar zal stopgezet worden, verdwijnen door de sluiting bijna 2.000 jobs. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat de productie er tegen halfweg dit jaar zal stoppen. De herstructureringskosten omvatten voornamelijk ontslagvergoedingen eb waardeverminderingen op activa en gebouwen.

Van 143 miljoen naar 1 euro

De Waalse regering heeft de site in Gosselies, die ten noorden van Charleroi ligt en ongeveer 93 hectaren groot is, voor één symbolische euro gekocht. In de boeken van Caterpillar was de site ingeschreven op een waarde van 143 miljoen euro. Volgens de Waalse regering is de site in werkelijkheid 500 miljoen euro waard.

Caterpillar zette in het eerste kwartaal 752 miljoen dollar herstructureringskosten in de boeken, waarvan circa 670 miljoen dollar gelinkt aan de sluiting in Gosselies. Voor het hele jaar rekent het bedrijf erop 1,25 miljard dollar herstructureringskosten te moeten betalen, maar daarin zitten ook nog andere reorganisaties dan die in ons land. Ook in de VS is Caterpillar aan het sleutelen aan de productie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in