Bijzondere Belastingsinspectie vraagt huiszoeking in eigen kantoren
Een van de kantoren die onderzocht werd is dat van Karel Anthonissen Foto: REUTERS

Het Brusselse gerecht heeft dinsdag verschillende huiszoekingen uitgevoerd in kantoren van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) en privéwoningen. De huiszoekingen zouden er komen na vier afzonderlijke klachten van administrateur-generaal Frank Philipsen van de BBI wegens schending van het beroepsgeheim en de perslekken die daaruit voortvloeien.

Dat bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Volgens Adyns vonden de huiszoekingen plaats in de kantoren van de BBI in Brussel, Antwerpen en Gent. Een andere bron zegt dat in Gent het bureau is doorzocht van de vorige gewestelijke directeur, Karel Anthonissen. De woordvoerder van de FOD Financiën kan die informatie niet bevestigen, maar benadrukt dat het onderzoek breder gaat dan de afdeling in Gent.

De woordvoerster van het Brusselse parket, Ine Van Wymersch, bevestigt de acties. ‘Het resultaat van de huiszoekingen kan nog niet gecommuniceerd worden, al is het maar omdat hetgeen in beslag genomen is nog moet geanalyseerd worden’, klinkt het.

De FOD Financiën kan niet kwijt over welke perslekken precies klacht is ingediend. De Tijd schrijft dat een ervan gaat over het lekken in november vorig jaar van meer dan driehonderd namen van grote ondernemingen, bekende instellingen en bedrijfsleiders die in 2014 zware belastingclaims kregen van de BBI. Daar zaten groten namen tussen als Atlas Copco, BP, Sarens, de VUB en AB InBev. In de nasleep van dat lek kondigde Financiën al aan dat er klacht zou worden ingediend.