Moreau stapt zelf op bij PS
Stéphane Moreau Foto: BELGA

In de nasleep van de Publifin-affaire stapt Stéphane Moreau zelf op bij de PS. De partij was nog aan het bekijken of hij lid mocht blijven, maar hij houdt nu de eer aan zichzelf. Moreau is burgemeester van Ans, en afgevaardigd bestuurder bij de intercommunale Nethys.

Vorige week nog zetten de Franstalige socialisten al de vroegere voorzitter van Publifin en Nethys André Gilles uit de partij. Ze lieten toen ook weten dat er nog voor eind deze maand een beslissing zou vallen over Moreau. Zijn interne mandaten bij de PS waren echter al sinds begin februari opgeschort.

‘Nadat ik meer dan drie maanden de evolutie in het Publifin-dossier heb gevolgd, kom ik tot de vaststelling dat mijn politiek lidmaatschap mij een persoonlijk nadeel berokkent in die zin dat ik niet meer wordt beoordeeld in het licht van de economische resultaten van het bedrijf dat ik leid, maar in functie van strikt politieke criteria’, zo deelt Moreau mee in een persmededeling.

Volgens Moreau is het best mogelijk het lidmaatschap van een politieke partij te combineren met de leiding van een succesvolle onderneming, maar ‘in de huidige context vereist de voortzetting van de economische groei van het bedrijf een vorm van neutraliteit van mij’.

‘Om die redenen, en hoewel ik een man met overtuigingen blijf, met name wat betreft het belang van openbare industriële initiatieven, heb ik besloten ontslag te nemen uit de Parti Socialiste.’

Riante vergoedingen

Nethys is een dochter van Publifin. De Luikse intercommunale kwam eind vorig jaar in opspraak nadat aan het licht kwam dat lokale mandatarissen er riante vergoedingen opstreken om te zetelen in zogenaamde adviesraden, zonder dat daar wezenlijke prestaties tegenover stonden.

In het Waalse parlement is een onderzoekscommissie opgericht die Gilles en Moreau aan de tand voelde over hun vermeende verantwoordelijkheid voor de oprichting van de adviesraden. Ook het model van Publifin kwam onder vuur te liggen, met kritiek op de omvang van de vergoedingen voor de leiders van private bedrijven die afhangen van de intercommunale, en op het verlies aan openbare controle.

Gilles en Moreau erkenden dat de werking van de adviesraden te wensen overliet, maar volgens hen was er niets illegaals gebeurd. De commissie zou eind deze week een tussentijds verslag afwerken.

Burgemeesterschap

In de nasleep van de hele affaire had Moreau eind januari overigens ook aangekondigd dat hij ontslag zou nemen als burgemeester van de Luikse gemeente Ans. Dat ontslag was toen voorzien voor maart, maar dat is nog steeds niet gebeurd, en Moreau zegt er ook niets over in de mededeling die hij dinsdag de wereld instuurde.