Trump viseert Canadese melkboeren
Trump bracht vorige week een bezoek aan Wisconsin Foto: REUTERS

De toorn van de Amerikaanse president Donald Trump richt zich dezer dagen op de melkboeren uit buurland Canada. Die maken zich volgens hem schuldig aan oneerlijke concurrentie.

De Canadese melkboeren bevinden zich op Trumps radar sinds zijn bezoek vorige week aan de noordelijke landbouwstaat Winsconsin. De ene uithaal is daarbij al virulenter als de andere. Dinsdag voegde hij er nog een tweetje aan toe. “Canada heeft het onze melkboeren in Wisconsin en andere grensstaten zeer moeilijk gemaakt. Dit pikken we niet. Je zult het zien!”, aldus Trump. Hij hamert sinds zijn aantreden op ‘Amerikaans kopen, Amerikaans aanwerven’.

Volgens de Republikeinse gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, heeft de Canadese provincie Ontario nieuwe tarieven ingesteld die de Amerikaanse export van bepaalde melk moet ontmoedigen. Ook spreekt hij van initiatieven van de Canadese melksector om de eigen producten te promoten bij de consumenten.

De Canadese premier Justin Trudeau wees de kritieken al af. Hij wees er daarbij op dat de VS zelf hun landbouw subsidiëren.

Wisconsin was bij de presidentsverkiezingen een van de staten waar Trump onverwacht zijn tegenstrever Hillary Clinton klopte, en zo een meerderheid van de kiesmannen wist voor zich te winnen. Tijdens zijn campagne had hij zwaar ingezet op de staat.