Nieuwe wielerwedstrijd in de straten van Brussel
De start én finish van de nieuwe wedstrijd zal in het Ter Kamerenbos liggen. Foto: Photo News

Op 25 juni vindt met de BXL Tour een nieuwe wielerwedstrijd in Brussel plaats. Dat kondigden burgemeester Yvan Mayeur en schepen van Sport Alain Courtois dinsdag aan. De wedstrijd over 50 kilometer staat ook open voor amateurs en moet de kandidatuur van Brussel voor de Tourstart in 2019 in de verf zetten.

De nieuwe wegwedstrijd door Brussel doet verschillende belangrijke Brusselse plaatsen aan. Start en aankomst zijn in het Ter Kamerenbos, en ook het Jubelpark, het Atomium, de Louisalaan, de Tervurenlaan en een passage door het Koning Boudewijnstadion maken deel uit van het parcours.

Tourstart in 2019?

Met dit nieuwe evenement, dat volgens burgemeester Mayeur het wielerequivalent van de 20km van Brussel moet worden, wil de stad ook haar kandidatuur voor de Tourstart van 2019 kracht bijzetten. Kopenhagen en Londen zijn de concurrerende steden. In 2019 is het 50 jaar geleden dat Eddy Merckx voor het eerste de Tour De France won. “De Tourstart is een evenement met mondiale uitstraling. We moeten de aantrekkelijkheid van onze stad op het internationale toneel tonen”, aldus Mayeur.

De BXL Tour gaat in verschillende golven van start tussen 11 en 12 uur. Er wordt in twee categorieën gereden: “Master” voor wie minstens 40 kilometer per uur haalt en “Rando-cyclo” voor alle anderen. Alle info is te vinden op www.bxltour.be.