Zo herkent u de symptomen van een hartaanval
Foto: Julie Wijckmans
Het aantal hartaanvallen bij twintigers en dertigers neemt toe, onder meer als gevolg van roken en overgewicht. De Leuvense cardioloog Peter Sinnaeve wil daarom dat deze leeftijdsgroep de symptomen van een hartaanval leert kennen. Maar welke zijn die precies?

‘Nog veel te vaak wordt gedacht dat een hartinfarct iets is voor oudere mensen of voor verstokte rokers’, waarschuwt Sinnaeve. Toch is een hartinfarct volgens Amerikaanse rapporten een van de belangrijkste doodsoorzaken bij twintigers. Hun ongezonde levensstijl ligt dan aan de oorsprong: ze bewegen weinig, eten ongezond, roken of hebben last van overgewicht.

Net deze leeftijdsgroep negeert echter vaak de alarmsignalen. ‘Terwijl snelheid essentieel is om een hartinfarct te overleven: elke minuut dat er niet wordt ingegrepen, leidt tot het ­afsterven van hartspier­cellen’, aldus Sinnaeve. ‘Een op de drie sterft bij een hartinfarct nog voor ze in het ziekenhuis geraken.’

Een typisch symptoom bij een hartaanval is een langdurige druk in het midden van de borstkas, die uitstraalt naar de linkerarm en keel. Vaak hebben mensen echter atypische symptomen die niet meteen worden herkend. Ze hebben dan last van een vage pijn in de maagstreek, of zijn misselijk en moeten braken. Ook hoge rugpijn, griepkenmerken of hevig zweten kunnen voorkomen.