TV-tips: sterker dan fictie
Kingdom of heaven, een film voor volhouders Foto: rr

Sommige documentaires zijn zo straf dat je ze ronduit ongeloofwaardig zou vinden mocht hetzelfde verhaal in fictievorm worden verteld. Daarvan is vanavond alvast een prachtig voorbeeld te zien. Daarnaast is er ook nog een filmtip voor volhouders.

The Promise (NPO 2 22.55-0.25 uur)

De beste documentaires zijn beklijvender dan fictie, ze vertellen verhalen die de geloofwaardigheid tarten. Deze tweedelige docu is er zo eentje. Ze draait rond Jens Söring, die tweemaal tot levenslang veroordeeld is voor de moord op zijn schoonouders. Hij blijft zijn onschuld staande houden en zegt dat hij bekende om zijn vriendin van de elektrische stoel te redden.

4X7 (Canvas 22.15-22.40 uur)

Ouderdomsdeken Jan Van Rompaey maakte een korte documentaire over een man die de zee bevaart... in een grote fles. Tine Troch maakte er eentje over haar leven sinds kanker, maar met geweldige vrienden. Titel? Het beste van het slechtste.

De solliciatie (Vier uur)

In het realityprogramma De Sollicitatie gaan diverse bedrijven op zoek naar een geschikte kandidaat voor een job. Verwacht geen ‘The apprentice’ of ‘Het eiland’, maar echte sollicitatiegesprekken. Opmerkelijk: De VDAB selecteerde de kandidaten, Woestijnvis de werkgevers. En de zender, dat spreekt.

Kingdom of heaven (Q2 20.35-23.15 uur)

Het middelmatige scenario van deze Ridley-Scott-film zit vol krasse toevalligheden, en hoofdrolspeler Orlando Bloom zet bovendien een vlakke vertolking neer. Gelukkig maken het spectaculaire laatste halfuur en het puike acteerwerk in de bijrollen door Liam Neeson en Jeremy Irons veel goed.