Bart Verhaeghe moet personeel Uplace ontslaan
Foto: ddl

Twaalf jaar nadat Uplace de plannen bekendmaakte voor een groot winkel- en ontspanningsproject in Machelen, is er nog altijd geen spadesteek gegeven. Bart Verhaeghe denkt er niet aan om de handdoek in de ring te gooien maar moet wel tien mensen ontslaan.

Het begin van het einde, zo wordt gezegd, maar daar wil grote man Bart Verhaeghe niet van weten. Hij denkt het niet aan om het project te begraven.

‘Het is met pijn in het hart dat we deze drastische maatregel moeten nemen. Maar als ondernemer moet je op een bepaald moment de tering naar de nering kunnen zetten. We konden niet anders dan een tiental mensen te laten gaan en het voortaan met wat minder volk te doen. Want de kosten lopen op en er ligt nog altijd geen steen.’

 Bart Verhaeghe moet personeel Uplace ontslaan
Foto: Simon Mouton

Het uitblijven van de nodige vergunningen zorgt voor Verhaeghe voor veel grotere problemen dan de tien mensen die Uplace moet ontslaan. ‘De werken zouden 21 april starten. Al die aannemers die alles strikt ingepland hadden om alles binnen de 3,5 jaar te realiseren, zitten nu met een even groot probleem als wij. Die mensen hadden materiaal besteld dat ze vaak vooraf moeten betalen. En mensen vrijgemaakt waardoor ze misschien andere grote werven lieten schieten’, zegt de voorzitter van Club Brugge.

Speelbal

Nadat Uplace eigenlijk al jaren een processie van Echternach heeft afgelegd met vergunningen, beroepen en vernietigingen, kreeg het project op 30 maart een wel heel zware opdoffer te verwerken: de Raad van State schorste de milieuvergunning. Nog voor de zomer wordt een nieuwe beslissing verwacht. Valt ook die tegen, zou het wel eens de definitieve doodsteek kunnen betekenen. ‘En dat terwijl dat andere winkelcomplex Dockx in Brussel intussen al open is. ‘Dat wringt, ja.’

‘Het is niet gemakkelijk voor ondernemers in dit land als je altijd maar de speelbal bent tussen de rechterlijke macht en de uitvoerende macht. Als de overheid zegt ja en rechtbank zegt neen, sta je natuurlijk nog altijd even ver. Die onzekerheid knaagt. Maar ondertussen moet je wel blijven betalen. Wat er nu aan de gang is, dat overstijgt al lang het politiek debat’, klinkt het bitter.

Verhaeghe pint zich niet meer vast op een datum of stelt geen deadline meer. Maar hij kan ook niet oneindig blijven wachten natuurlijk.