Amerikaanse special forces beëindigen jacht op Kony
Foto: AFP

De Verenigde Staten starten woensdag met de terugtrekking van de special forces die sinds 2011 in de Centraal-Afrikaanse Republiek jacht maken op rebellenleider Joseph Kony van het Lord’s Resistance Army (LRA).

De VS waren in 2011 begonnen met de ondersteuning van de Afrikaanse troepen die in het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek jacht maken op Kony. Dat gebeurde in eerste instantie met een honderdtal special forces. In 2014 kwamen daar nog 150 leden van de Amerikaanse luchtmacht bij. Maar generaal Thomas Waldhauser, die de Amerikaanse commando’s in Afrika (Africom) leidt, had op 20 april al duidelijk gemaakt dat LRA geen prioriteit meer zou vormen. De terreurgroep telt momenteel minder dan honderd actieve leden. Een tiental jaar geleden waren dat er nog meerdere duizenden.

De Africom-operatie tegen Kony zou in totaal 780 miljoen dollar hebben gekost. De Amerikaanse president Donald Trump had in januari al aangekondigd dat hij geen prioriteit geeft aan de actie tegen de rebellenleider. “Het LRA heft nooit de Amerikaanse belangen aangevallen. Waarom houden we ons daar mee bezig? “, had hij verklaard. Ook de Oegandese troepen hebben al aangekondigd de jacht op Kony stop te zetten.

Door de LRA-terreur in Noord-Oeganda kwamen tienduizenden mensen om het leven, werden 60.000 kinderen ontvoerd en moesten honderdduizenden op de vlucht slaan. Later werd de terreurgroep ook actief in Zuid-Soedan, in het noordoosten van Congo en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Door de Kony 2012-campagne kreeg de LRA internationale aandacht, maar de leider van de terreurgroep is nog altijd voortvluchtig, ondanks de hoge bedragen die staan op info over zijn whereabouts. Vermoed wordt dat hij zich bevindt in het grensgebied tussen de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan.