Frankrijk heeft dinsdag tijdens een ceremonie in Parijs een eerbetoon gebracht aan de agent die vorige week omkwam bij een aanslag op de Champs-Elysées. Zowel president François Hollande als presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron waren aanwezig op de plechtigheid.

President Hollande bracht hulde aan de 37-jarige Xavier Jugelé. Hij kreeg postuum de belangrijkste nationale onderscheiding: de Nationale Orde van het Legioen van Eer. ‘Frankrijk heeft opnieuw één van zijn dapperste zonen verloren’, zei Hollande tijdens een korte toespraak aan het hoofdkwartier van de Parijse politie.

Etienne Cardiles, de partner van het slachtoffer, bracht een emotioneel eerbetoon. Hij zegt dat hij geconfronteerd wordt met ‘extreem verdriet’, maar dat het lijden ‘zonder haat’ plaatsvindt. ‘Die haat, Xavier, heb ik niet, want dat is niets voor jou. Dat stemt niet overeen met hoe jij was.’

Bij de aanval op de Champs-Elysées werd vorige week donderdag één agent gedood. Er raakten ook drie mensen, onder wie twee agenten, gewond.

Veiligheid

De twee presidentskandidaten Macron en Le Pen verschenen voor het eerst samen in publiek. De twee stonden discreet tussen een grote groep andere politieke leiders en publieke figuren. Ze keken toe hoe de kist van de agent op het binnenplein werd gedragen.

Veiligheid is een onderwerp waarop de politici erg veel van mening verschillen. Le Pen wil opnieuw grenscontroles invoeren in Frankrijk, terwijl Macron open grenzen verdedigt en de Fransen aanspoort niet toe te geven aan de angst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig