Betalen? Dat doe je toch zonder kaart
Foto: Hello bank!
Nee, we pleiten niet voor een terugkeer naar cashbetalingen. Maar voor een nieuwe en veilige manier om te betalen zonder kaart, maar met je smartphone. Hello bank! presenteert: Android Pay for dummies.
Dossier aangeboden door Hello bank!

Tot voor een paar jaar stond België aan de wereldtop van cashloze betalingen. Als early adopters van bankkaarten waren we een paar jaar geleden koploper in cashloze transacties van consumenten. Ook het feit dat in België contante betalingen beperkt zijn tot minder dan 3.000 euro, was wereldnieuws. Een cashloze maatschappij is de toekomst, daar is vrijwel iedereen het over eens. Het is veilig, verkleint de kans op fraude aanzienlijk en het is gewoon superhandig om niet eerst geld uit een automaat te moeten halen om het vervolgens uit te geven.

Zweden aan de top

De laatste jaren worden we echter voorbijgestoken door de Scandinavische landen. Zweden heeft van de cashloze maatschappij een prioriteit gemaakt. Cashbetalingen zijn nog goed voor 2% van de waarde van alle betalingen in Zweden, en dit moet 0,5% worden tegen 2020. Cash wordt dus – net als bij ons – vooral nog voor kleine betalingen gebruikt. Belangrijk in de evolutie naar een cashloze samenleving is de doorbraak van mobiele apps voor transacties. In Zweden kan je met Swish makkelijk geld van de ene rekening naar de nadere overschrijven. Kleine handelaars zijn in de wolken over iZettle, een app die het toelaat om via een mini-kaartlezer met de kaart te betalen bij eetstandjes en andere mobiele verkopers.

Android Pay

Ons land is er klaar voor om de volgende horde te nemen in het betalen zonder briefjes of muntstukken. Hello bank! koos voor Android Pay, een eenvoudige, makkelijke en veilige methode om te betalen met je Android smartphone. Het is heel makkelijk om je krediet- of (vanaf deze zomer) je bankkaart toe te voegen aan Android Pay. Eens dit is gebeurd, kan je rechtstreeks betalen met je smartphone. Voor bedragen onder de 25 euro volstaat het je smartphone uit de slaapstand te halen en hem tegen de betaalterminal te houden. Vanaf 25 euro is een bijkomende beveiliging ingebouwd: je moet je smartphone ontgrendelen en hem tegen de terminal houden. Zo eenvoudig kan cashloos betalen zijn.

Wat zeggen gebruikers?

Hello bank! bevroeg jongeren over hun bereidheid om op deze manier cashloos te betalen. Remmende factoren zijn de relatieve onbekendheid van het concept. Soms weten gebruikers niet of hun bank over zo’n app beschikt, of ze stellen zich vragen bij de veiligheid. Positieve verwachtingen zijn er over de snelheid, het gebruiksgemak en de toekomstgerichtheid. Maar ze maken zich ook zorgen: hoe betalen als je batterij leeg is of wanneer je datalimiet overschreden is? Bovendien blijkt dat het winkelpersoneel nog niet altijd helemaal mee is met deze manier van betalen. Het is dus nog even wachten op de definitieve doorbraak van Android Pay, maar bij Hello bank! zijn ze er alvast helemaal klaar voor.

Meer weten? Surf naar https://www.hellobank.be/nl/ons-aanbod/android-pay