Je droomhuis online financieren
Foto: Hello bank!
Het internet is een onmisbare tool geworden om het huis of appartement van je dromen te vinden. Maar online een lening fiksen, kan dat ook? Hello bank! ging op zoek naar de typische eigenschappen en verwachtingen van de huizenjager. Kan jij jezelf erin herkennen?
Dossier aangeboden door Hello bank!

Op huizenjacht

Volgens de enquête is maar liefst een op de drie Belgen op zoek naar een huis in de nabije toekomst. Eén op de twee kopers is jonger dan 35 jaar en een meerderheid van deze mensen (61%) werkt fulltime. De aanschaf van een eerste woning piekt tussen de leeftijd van 25 en 34 jaar (29% van de kopers), maar ook jongeren tussen 18 en 24 hebben al een baksteen in de maag (19% van de kopers). Een aanzienlijk deel van de bevolking begint pas later aan de huizenjacht: 23% van de kopers van een woning zijn tussen de 35 en 44 jaar oud. De meeste mensen kopen hun woning met hun partner (64%), 36% begint er in zijn eentje aan.

Waarom kopen?

Als belangrijkste reden om tot de aanschaf van een huis over te gaan, noemt 40% dat ze lang genoeg gehuurd hebben. 35% geeft aan dat ze een huis kopen omdat ze het ouderlijk huis verlaten. Bij de 18- tot 24-jarigen loopt dit percentage op tot 64%. 34% zegt een huis te kopen omdat het een goede investering is. Een andere reden om tot de aanschaf van een huis of appartement over te gaan, is dat een koppel gaat samenwonen. Dat is het geval bij 28% van alle kopers, en bij maar liefst 43% van de 18- tot 24-jarigen.

Hoe financieren?

Een huis kopen is zo goed als ondenkbaar zonder een hypothecaire lening – een krediet waarbij de aangekochte woning als onderpand dient. Maar zo’n lening kan je niet afsluiten zonder een stuk eigen inbreng, lees spaargeld en/of een gift van de ouders. De meeste kopers (27%) brengen zelf een bedrag in tussen de 10.000 en 30.000 euro. Slechts een kleine minderheid van 10% kan zelf meer dan 150.000 euro op tafel leggen. Waar komt dat geld vandaan? De Belg blijf een goede spaarder, want 80% van de eigen inbreng is afkomstig van het spaargeld van de koper en zijn/haar partner. Het traditionele financiële steuntje van de ouders zorgt voor gemiddeld 19% van de eigen inbreng, al loopt dit fors op onder de 18 tot 24-jaren: hun inbreng in de aankoop is voor 31% afkomstig van een gift van pa en ma. Leningen van de ouders zijn een volgende bron van inkomsten, goed voor 7% van de eigen inbreng. Het gros van het aanschafbedrag moet dus door de bank worden gefinancierd.

Online woonkrediet

Vastgoedsites als Immoweb, Immovlan en Hebbes zijn onmisbaar geworden in de huizenjacht. In een paar kliks geef je je voorkeuren in. Vervolgens moet je dan op zoek naar een lening om te zien of je dat droomhuis wel kunt betalen. Hello bank! heeft beide stappen nu op één platform samengebracht. Via Hello home!, het online woonkredietplatform van Hello bank!, kan je kiezen voor een online simulatie om op basis van een aantal gegevens te ontdekken hoeveel je zou kunnen lenen. Vervolgens kan je via dezelfde site op zoek naar woningen die binnen je budget passen. Ben je al een stap verder en heb je een droomwoning op het oog, dan kan je volledig online een woonkrediet aanvragen. Het Hello team, de helpdesk van de bank, volgt alle aanvragen van a tot z mee op en staat je met raad en daad bij indien nodig. Onderhandelen om een nog betere rentevoet te krijgen? Dat hoeft niet. Je kan de rentevoet eigenhandig verlagen door gebruik te maken van de vier opties die worden toegelicht in de simulatiemodule op Hello home!.

Meer weten? Surf naar https://www.hellobank.be/nl/ons-aanbod/hello-woonkrediet