Sparen met een studentenbudget
Foto: Hello bank!
Zoveel leuke dingen, zo weinig geld. Als je jong bent en nog studeert, moet je meestal goed uitkijken waar je je geld al dan niet aan uitgeeft. Deze tips helpen je om elke maand rond te komen en toch ook iets opzij te zetten voor die smartphone of droomreis.
Dossier aangeboden door Hello bank!

Gulle ouders

Behoor jij tot de gelukkigen bij wie de ouders de volledige kosten van opleiding, vakantie, sport, hobby’s, verzorging, kleren, schoenen en vervoer (inclusief auto of brommer en rijbewijs) voor hun rekening nemen? Volgens het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek (CEBUD) is dat het geval in meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen. De andere helft moet een bepaald deel van de genoemde uitgaven zelf bekostigen. Ook op het gebied van zakgeld zijn er grote verschillen. De Gezinsbond becijferde dat het gemiddelde zakgeld van 18-plussers 100 euro per maand bedraagt, maar in hetzelfde onderzoek duikt ook een prille tiener op die 261 euro per maand krijgt.

Bijklussen

Geld verdienen als jobstudent is voor de ene dan ook pure noodzaak, voor anderen is het een leuke bijverdienste om meer uit te kunnen geven aan een gsm, uitgaan, kleren of vakantie. Opvallend: uit onderzoek van Randstad blijkt dat maar liefst 62% van de jobstudenten ongeveer een derde van zijn loon spaart.

Wat jobstudenten verdienen, verschilt sterk met de leeftijd, zo blijkt uit dezelfde enquête. Onder de 18 jaar verdienen studenten gemiddeld 1.025 euro per jaar. Boven de 22 jaar stijgt dat tot een gemiddelde van 2.600 euro. Met bovenstaande gemiddelden in het achterhoofd betekent dat een spaarcapaciteit van respectievelijk 341 en 866 euro per jaar. Doe jij het beter? Op je Hello4You spaarrekening kan je tot je 27ste tot 6.000 euro per jaar sparen, en daar krijg je niet alleen een jaarlijkse bruto basisrente van 0,50% bovenop, maar ook een jaarlijkse bruto getrouwheidspremie van 0,20%.

Budgetbeheer

Sparen voor een doel helpt om je budget onder controle te houden. Wanneer je een groter plan voor ogen hebt – een vakantie, die geweldige bluetoothspeaker… - ga je minder snel over tot de eerste de beste impulsaankoop waar je later mogelijk spijt van hebt. Dit zijn de drie gouden tips om je budget onder controle te houden:

  1. Weet wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft
    Met de mobiele app van Hello bank! krijg je in één oogopslag een grafische voorstelling van je uitgaven en inkomsten. Dat helpt om het ene op het andere af te stemmen.
  2. Zet regelmatig iets opzij
    Beetje geld over op het eind van de maand? Schrijf het snel over naar je spaarrekening, want als je het op de zichtrekening laat staan, doe je het misschien sneller op.
  3. Denk na voor je koopt
    Impulsieve aankopen kosten pakken geld. Stel jezelf de juiste vragen: heb ik dit echt nodig? Is er geen goedkoper alternatief? Kan ik het mogelijk lenen of delen? Met oplossingen als autodelen, kledingruil of Peerby worden bepaalde vormen van bezit gewoon overbodig of op zijn minst relatief. Zo hou je meer centen over voor de dingen die er echt toe doen.

Alle beetjes helpen

Ken jij ook een grootmoeder of oom die alle koperen eurocentjes in een bokaal bijhoudt? Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Maar het achterliggende idee is zo gek nog niet. Afgelopen jaar lanceerde Hello bank! de gratis dienst Easy Save. Die service kan door elke klant geactiveerd worden en rondt automatisch elke elektronische betaling of overschrijving af naar de hogere euro. Het verschil wordt meteen op je spaarrekening gestort. Als je dus in een winkel iets koopt van 7,80 euro gaat er direct 20 cent naar je spaarrekening. Gemiddeld wordt er met Easy Save 46 eurocent per transactie gespaard. Aan een gemiddelde van één betaling per dag spaar je zo 170 euro per jaar, zonder dat je het voelt. Yes, een vijfdagenticket voor Dour betaal je vlotjes van je Easy Save-inkomsten.

Meer weten? Surf naar https://www.hellobank.be/nl/ons-aanbod/de-hello4you-spaarrekening