De toekomst van de smartphone
Foto: Hello bank!
Hoe zullen smartphones eruitzien in 2020 en welke extra mogelijkheden zullen ze bieden? Recente ontwikkelingen doen dromen van buigzame schermen, meer Augmented Reality (AR), projectiemogelijkheden en misschien wel het allermooiste: een veel betere en snellere laadcapaciteit.
Dossier aangeboden door Hello bank!

Lekker lang laden

Laten we maar meteen de olifant in de kamer benoemen: hoe draadloos is een smartphone als je hem bij intensief gebruik ook overdag aan de lader moet leggen? Niet dus. Maar komt er snel een oplossing voor de horden van stroomjunkies, dwalend door straten, koffiebars en treinen, op zoek naar een stopcontact? Wel, het is helaas technisch veel moeilijker om batterijen krachtiger te maken dan om een camera meer pixels te geven, een processor nog sneller te doen werken of meer geheugen te voorzien. Maar de ontwikkelaars zitten niet stil.

Een nu al haalbare draadloze oplossing is draadloos laden, waarbij je smartphone weliswaar op het laadpunt moet liggen. Of zit de toekomst toch in lithium-oxydebatterijen, die theoretisch veel beter presteren dan de huidige lithium-ions? En wat als je je gsm zou laden terwijl je beweegt, zoals nu al kan met een draagbare bewegingslader zoals de Ampy Move? Ook zonne-energie blijft een optie, misschien zelfs opgewekt via kleding die werkt als zonnecellen. Maar de beste oplossing lijkt momenteel die van de supercondensatoren, die een smartphone in een paar seconden laden, een week lang van energie voorzien en na 30.000 laadbeurten nog altijd alles geven. Helaas bestaan ze voorlopig alleen nog maar in het labo.

Buigzaam scherm

Ook al een paar keer aangekondigd: de buigbare smartphone. Klinkt niet meteen sexy, maar wordt het wel als je denkt aan een toestel dat je om je pols kunt dragen als een horloge, maar ook als een volwaardige smartphone gebruiken. Of een notebook dat je opvouwt tot een smartphone, zoals Samsung heeft aangekondigd.

Augmented Reality (AR)

Het klinkt sommigen misschien als sciencefiction in de oren, maar zowat iedereen heeft al met AR gewerkt, tenminste toch de spelers van Pokémon Go. Het spel gebruikt de ingebouwde gps van de smartphone om je locatie te bepalen en je avatar te bewegen, terwijl de camera de echte wereld rondom je toont. AR is dus al een feit, alleen moet het nog in tal van andere sectoren doordruppelen: denk aan interactieve toeristische of museumgidsen, een virtuele shoppingassistent annex prijsvergelijker… Een van onze all-time favorites blijft Star Chart. Even de smartphone naar de nachtelijke hemel richten en je vindt meteen je favoriete sterrenbeeld.

De smartphone als projector

De Samsung Galaxy Beam bood het snufje al in 2012, maar het blijft wachten op het breder uitrollen van de geïntegreerde projector. Geen tv-scherm of beamer meer nodig om te gamen of een film te kijken, maar gewoon een vlak oppervlak waarop je kan projecteren. En met de nodige apps aan boord verander je je smartphone in een Kinect-achtige console die je in staat stelt te gamen zonder controller, maar met je eigen bewegingen.

Bescherming

Smartphones worden dus nog slimmer, rijker aan media, buigzaam en met een langer meegaande batterij, maar ze blijven tot nader order kwetsbaar en duur. Wist je dat je je smartphone bij Hello bank! kunt verzekeren tegen schade en diefstal? Meer nog, met één enkele polis verzeker je al je digitale apparaten, dus ook je laptop en tablet. Droom je van de nieuwste smartphone, en wil je hem hebben nog voor die vakantiejob begint waarmee je hem wil betalen? Ook daar heeft Hello bank! een oplossing voor.

Meer weten? Surf naar https://www.hellobank.be/nl/ons-aanbod