Onderzoek naar Accent Jobs voor belastingfraude
Foto: Photo News

Er worden huiszoekingen gedaan bij de Belgische uitzendgroep Accent Jobs for People. Volgens het parket is dit onderdeel van een 'lopend onderzoek'. Het gerecht onderzoekt mogelijke belastingfraude van het bedrijf via Luxemburg.

Het gerecht viel volgens De Tijd vandaag binnen in verschillende landen, en waarschijnlijk ook in privéwoningen van bedrijfsleiders. In België vielen de speurders binnen op het hoofdkantoor in Roeselaere. Volgens onze informatie was de focus twee landen: België en Luxemburg. Het Belgisch gerecht vroeg  een verzoek om rechtshulp aan het Luxemburgs gerecht via een zogenaamde 'rogatoire opdracht'.

Holle doos

Het onderzoek heeft te maken met mogelijke fiscale fraude via Luxemburg. Op 14 maart 2009 richtte Accent Jobs een Luxemburgse vennootschap op. Deze vennootschap moest een computerprogramma uitvinden voor alle filialen van de groep wereldwijd. Onder de naam ‘HRM Software & IT’ werd het een dochterbedrijf van het Luxemburgse filiaal van Accent Jobs.

HRM Software & IT bleek echter een holle doos. Er moesten geen computerprogramma’s ontwikkeld worden, aangezien het Belgische Accent Jobs zelf al de nodige software liet maken door een onderaannemer. Er kwam zelfs een tweede versie. De Luxemburgse vennootschap moest een derde versie ontwikkelen, maar het is helemaal niet zeker of dit wel degelijk gebeurde.

Vergoeding

De reden voor de hele constructie komt neer op auteursrechtenvergoedingen. In Luxemburg kon het bedrijf deze vergoeding innen, waar ze 80 procent van de inkomsten uit auteursrechten vrijgesteld zagen van belastingen. In België bestaat er ook vrijstelling voor auteursrechten, om onderzoek en ontwikkeling aan te trekken. Maar in ons land zijn er voorwaarden verbonden aan die vrijstelling, waar Accent Jobs niet aan voldeed.