De 6 beste films van de week
Guardians of the Galaxy Vol. 2 Foto: rr
Wraakzuchtige Spanjaarden in ‘Tarde para la ira’, lachwekkende superhelden in ‘Guardians of the galaxy Vol. 2’: de beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

La la land

Iedereen kan tapdansen.


Ryan Gosling en Emma Stone spelen een jazzpianist en een actrice die het willen maken in de ‘city of stars’: Los Angeles. Ze zijn bereid daarvoor te zingen, te tapdansen en desnoods de hemel te bestormen. Regisseur Damien Chazelle vertelt hun verhaal met een swingende camera en aan een verslavend tempo. Kippenvel, ook de tweede keer. En de derde keer.

naar de recensie >

2

The other side of hope

Een portie menselijkheid, overgoten met Finse wodka.


Een Syrische vluchteling belandt in Helsinki en weet niet wat hem overkomt. De stemming is minstens even veel graden onder nul als de gevoelstemperatuur. De Finse regisseur Aki Kaurismäki heeft nog altijd een wrang gevoel voor humor en een voorliefde voor mistroostige setting. En zo wordt dit niet zozeer een aanklacht van de asielcrisis als wel een zwarte komedie over een afgeleefd land dat de boot van de vooruitgang mist.

naar de recensie >

 

3

Moonlight

Ontroerend gedicht bij maanlicht.


Acht jaar werkte regisseur Barry Jenkins aan deze heel straffe, lyrische film over een zwarte jongen die wat voelt voor iemand van hetzelfde geslacht. Het thema heet 'superdiversiteit': én zwart, én homo – én kind van een crackverslaafde moeder. Maar de film is superpersoonlijk, over een jongen die in die harde wereld moet leren om zich te laten drijven op de golven. Prachtige muziek ook, en sterke acteurs als Janelle Monae, Naomie Harris en – onthoud die naam – Mahershala Ali.

naar de recensie >

4

Lady Macbeth

Verzet tegen huiselijk geweld.


Regisseur William Oldroyd verdiende zijn strepen in het Britse theater. Maar zijn debuutfilm ‘Lady Macbeth’ heeft niets te maken met Shakespeare en alles met een 19de-eeuwse novelle van de Russische schrijver Nikolaj Leskov, ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’. Recensent Ruben Aerts zag een ‘verbluffend regiedebuut’ en ‘een visueel genot’. ‘Maar uiteindelijk is het Florence Pugh die als Katherine de show steelt.’ Florence Pugh, 21 jaar oud, is een naam om te onthouden.

naar de recensie >
een interview met regisseur William Oldroyd >

5

Tarde para la ira

Misdaad in Madrid.


De Spaanse misdaadfilm levert de voorbije jaren stevig weerwerk aan de Scandinavische krimi. Wie enkele jaren geleden heeft genoten van ‘La isla minima’ kan nu naar ‘Tarde para la ira’, geregisseerd door Raúl Arévalo, die in die eerste film nog een hoofdrol speelde. Recensent Ruben Aerts zag ‘een broeierige queeste naar waarheid en gerechtigheid’, met knipogen naar de klassieke western.

naar de recensie >

6

Guardians of the galaxy

Dansen op planeet Ego.


Superheldenfilms: doorgaans supervervelend. Vooral omdat iedereen zichzelf zo ernstig neemt, ondanks de spandex. Maar als het zo van de pot gerukt en zelfrelativerend kan als in deze tweede ‘Guardians of the galaxy’, dan zwichten zelfs wij. Deze film heeft een prettige seventies-soundtrack, de meest onzinnige personages en David Hasselhoff.

naar de recensie >

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig