Het Noorse vrouwenkoor ‘Cantus’, dat de makers van ‘Frozen’ inspireerde en dat uiteindelijk ook zelf een lied mocht zingen in de Disneyfilm, is naar eigen zeggen klaar om de wereld muzikaal te verkennen.

Met 32 waren ze. Allemaal vrouwen uit de Noorse stad Trondheim die elke week samenkwamen en voor de gezelligheid en de sfeer koorliederen zongen. Hun CD’s hadden ze willekeurig verspreid over verschillende lokale shops en krantenwinkels, om toch de lokale bevolking te bereiken met hun muziek. Stilaan verwierf het koor meer een meer bekendheid binnen eigen land omwille van de typerende engelachtige, vederlichte stemmen die perfect passen bij traditioneel Noorse liederen. Tot een doorbraak in het buitenland kwam het echter nooit.

Maar daar kwam snel verandering in toen de crew die inspiratie zocht in Noorwegen om een film te maken die gebaseerd moest worden op het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ van Hans Christian Andersen, een van de CD’s van het Cantus-koor oppikte om in de auto te beluisteren. Al snel waren de verkenners van Disney overtuigd van de magische sfeer die rond de muziek van het vrouwenkoor hing en contacteerden ze hen.

‘De kans om mensen gelukkig te maken’

Het resultaat is de openingsscène van de film ‘Frozen’, waarin u het Cantus-koor aan het werk kunt horen. Maar na enkele gesprekken met de koorleden werden ook de traditionele outfits van de dames en het concept zusterliefde geïntegreerd in de Disneyproductie. Een flinke opsteker voor het koor, zo blijkt, want de 32 onbekende vrouwen van het lokale koor zullen binnenkort hun eerste eigen album op de markt brengen.

‘Met dit nieuwe album hopen we een breder publiek kennis te laten maken met traditionele Noorse muziek’, aldus componist Frode Fjellheim. ‘Wij zeggen binnen het koor altijd dat wij onze muziek van onze harten naar jullie harten willen dragen. Met onze muziek hebben we namelijk de kans gekregen om mensen gelukkig en opgewekt te maken.’

Het eerste album van Cantus zal op 12 mei in Noorwegen gelanceerd worden.