Wordt Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van Nederland?
Dick Advocaat Foto: Photo News

Hans van Breukelen, de technisch directeur van de Nederlandse Voetbalbond KNVB, hoopt eind deze week zijn ideale kandidaat voor het bondscoachschap van het Nederlands elftal voor te stellen. De oud-doelman zegt dit dinsdag op de website van Voetbal International. Hij heeft onlangs gesprekken gevoerd met topkandidaten Dick Advocaat en Henk ten Cate over de opvolging van de ontslagen Danny Blind.

“Ik heb een mooie ronde gedaan en goede gesprekken gevoerd. We gaan nu alles laten bezinken”, aldus Van Breukelen. Hij noemt het onderhoud met zowel Ten Cate als Advocaat vooral respectvol. “Wat we hebben besproken, blijft onder ons. Dat doet me goed. We gaan als professionals met elkaar om.”

Oranje zit zonder bondscoach nadat eind maart Danny Blind opzij werd gezet. Aanleiding voor het ontslag was de 2-0 nederlaag van zaterdag in de WK-kwalificaties tegen Bulgarije. Na de 2-0 in Sofia staat Nederland met 7 punten uit vijf wedstrijden pas op de vierde plaats in de Europese kwalificatiegroep A, na Frankrijk (13), Zweden (10) en Bulgarije (9). Het laat alleen Wit-Rusland (2) en Luxemburg (1) achter zich.

Blind was sinds 1 augustus 2015 bondscoach van Oranje. Daarvoor was hij de eerste assistent van Louis van Gaal en Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Onder Blind slaagde Oranje er niet meer in om zich te plaatsen voor het EK in Frankrijk met maar liefst 24 deelnemers.

Wordt Dick Advocaat de nieuwe bondscoach van Nederland?
Henk ten Cate Foto: VI IMAGES / Gerrit van Keulen

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf zit Henk Ten Cate in pole position om de nieuwe Nederlandse bondscoach te worden. De voormalig (assistent-)-trainer van Ajax, FC Barcelona en Chelsea werd naar voor geschoven door Louis Van Gaal en ligt ook goed bij belangrijke spelers als Wesley Sneijder en Arjen Robben. Die laatste zou een pak minder enthousiast zijn over Advocaat omdat de 69-jarige Hagenaar tegen zijn beloftes in deze zomer opstapte als assistent van Blind bij Oranje om hoofdcoach te worden bij het Turkse Fenerbahce. De voormalige Belgische bondscoach is momenteel nog steeds trainer bij de Turkse topclub, maar hij liet eerder dit jaar al weten er na het seizoen te stoppen.

In tegenstelling tot De Telegraaf beweert Het Algemeen Dagblad dat Dick Advocaat op dit moment kandidaat nummer één is als Nederlands bondscoach.