Bij de huiszoekingen in het noordoosten van Spanje werden volgens onze informatie zeker drie mensen uit de entourage van Brusselaar Yassine Atar opgepakt. Atar zit in Brussel in de cel op verdenking van terrorisme. Hij is de broer van Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

De antiterreuractie was een samenwerking tussen de Catalaanse politie, de Spaanse nationale politie en de Belgische federale politie. Volgens de Spaanse speurders werden acht verdachten opgepakt. Zij zijn allemaal inwoners van Catalonië en zijn tussen de 31 en 39 jaar oud, zo zegt het hoofd van de Catalaanse politie Josep Lluis Trapero.

Jordi Jané, een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, verklaarde dat enkele van hen ervan verdacht worden 'te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties' en naar België zouden zijn gereisd. Volgens onze bronnen ging Yassine Atar drie van de Spanjaarden die vandaag zijn opgepakt een paar dagen voor de aanslagen van 22 maart ophalen op de luchthaven van Zaventem.

De dag van de aanslagen zelf zouden ze terug naar Spanje zijn vertrokken, maar dan wel vanop de luchthaven van Charleroi. Alle drie zouden ze bij hun bezoek aan ons land gebruik hebben gemaakt van valse papieren. Wat hun eventuele rol bij die aanslagen zou geweest zijn, is voorlopig onduidelijk.

Vast staat dat zeker drie van de opgepakte personen banden hebben met Yassine Atar. Hij werd op 27 maart opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart en omdat er aanwijzingen waren dat hij mogelijk een nieuwe aanslag voorbereidde, op de 'Mars tegen angst' die gepland was voor 27 maart.

Familie van zelfmoordterroristen Brussel

Atar bleek bij zijn arrestatie in het bezit van een sleutel van het appartement in de Henri Bergéstraat te Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte.

Yassine Atar is de broer van Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen op Brussels Airport en het metrostation Maalbeek. Hij is ook de neef van de broers El Bakraoui, zelfmoordterroristen van Zaventem en Maalbeek.

Joint Investigation Team

Het Belgische federaal parket bevestigt de samenwerking met de Spaanse politie en dat er Belgische politiemensen hebben deelgenomen aan de antiterreuractie. Het zegt dat het om een gezamenlijk Belgisch-Spaans onderzoek gaat met een zogenaamd JIT (Joint Investigation Team), maar geeft verder geen commentaar.

Link tussen Spaanse antiterreuractie en aanslagen Brussel
Foto: EPA