Hoe veilig is uw computer?
Themabeeld Foto: REPORTERS

Ooit al van ransomware gehoord? Het is een computervirus dat zich in je computer of smartphone nestelt, en de bestanden pas vrijgeeft na betaling van losgeld. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie stellen vandaag hun aanvalsplan tegen ransomware voor.

‘We merken dat het aantal aanvallen met ransomware elk jaar toeneemt’, zegt Walter Coenraets, hoofd van de FCCU. ‘Steeds meer Belgen worden zo slachtoffer van deze plaag.’

Om deze snel groeiende malwareplaag een halt toe te roepen gaan het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be), dat onder het beheer van het CCB valt, en de FCCU een partnerschap aan met het project: ‘No More Ransom’. Dit project werd opgericht door Europol en de Nederlandse politie in samenwerking met Kaspersky Lab en Intel Security om ransomware wereldwijd te bestrijden. Op de bijhorende website kunnen slachtoffers terecht. Daar zijn gekende decryptiesleutels te vinden om de bestanden opnieuw vrij te geven zonder dat er losgeld voor betaald wordt. Bovendien staan er ook tips rond preventie.

Grenzeloos

Het ‘No More ransom’ project valt in goede aarde bij talrijke overheids- en privépartners in heel Europa en daarbuiten. Onder andere de Franse politie, de Europese Commissie en het Japanse Cybercrime control center zijn al partners. ‘Deze internationale samenwerking is van vitaal belang,’ verduidelijkt Jo De Muynck, directeur ad interim van CERT.be. ‘Het internet kent geen landsgrenzen. Zolang wij deze wel kennen in onze strijd tegen cybercriminaliteit, zijn we kansloos.’

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft bovendien een document gepubliceerd met informatie over hoe je beter te beschermen tegen ransomware. Het document lijst maatregelen op die je kan nemen om te voorkomen dat je door ransomware geïnfecteerd raakt en geeft je ook advies over wat je moet doen wanneer je toch ransomware op je computer of laptop hebt. ‘Als gouden regel kunnen we je hier meegeven dat je best zorgt voor een gepaste bescherming en regelmatig back-ups maakt‘, besluit Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Je kan dit document raadplegen via www.ccb.belgium.be.