'Belgische F-16’s niet betrokken bij bloedbad in Mosoel'
Foto: BELGA

België zou niet betrokken zijn bij de luchtaanval op het Iraakse Mosoel, vorige maand, waarbij meer dan honderd burgers omkwamen. Dat meldt de VRT-redactie dinsdag, op basis van een bron dicht bij het dossier.

Enkele weken terug bleek al dat de kans op Belgische betrokkenheid erg klein was, maar dat een incident niet uit te sluiten was. De internationale coalitie heeft nu alle gegevens vergeleken van de actieve toestellen die ochtend boven de Noord-Iraakse stad. Ook daaruit blijkt dat er geen Belgische toestellen aanwezig waren bij die de fatale aanval. Wie dan wel verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk.

De Belgische F16’s hebben de ochtend van de betrokken dag wel bombardementen uitgevoerd, maar waren niet alleen. Minstens twee andere landen uit de coalitie waren die ochtend ook actief. Het wordt aangenomen dat een toestel van één van die twee landen verantwoordelijk is voor de aanval.

De Verenigde Staten gaven al aan dat ook zij die ochtend gevechtstoestellen hadden die bombardementen uitvoerden. Of zij de aanval uitvoerden blijft onduidelijk, omdat de verschillende partners binnen de coalitie elkaar bij incidenten niet met de vinger wijzen.

Als onderdeel van de formele procedure die bij elk mogelijk incident wordt gevolgd, werd ook dit al aan het parket gemeld door Defensie. Uiteindelijk besliste het parket geen onderzoek te openen.

De woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput (NV-A), Laurence Mortier, kan het bericht niet bevestigen noch ontkennen. 'Wij hebben het officiële rapport van de onderzoekscommissie nog niet ontvangen, dus kunnen hierover nog geen uitspraken doen', zegt Mortier.