Opnieuw doden bij protesten in Venezuela
Foto: EPA

Bij demonstraties in Venezuela zijn maandag volgens het parket opnieuw twee mensen omgekomen. Dat brengt het dodental sinds de start van de protesten begin april tegen de socialistische president Nicolas Maduro op 23.

‘Ik kan de dood van twee mannen tijdens demonstraties in Barinas en Merida bevestigen’, aldus een bron bij het parket, die niet zei of het ging om voor- of tegenstanders van Maduro. De slachtoffers zijn twee mannen van 42 en 54 jaar, en volgens het parket vielen er daarnaast ook zeven gewonden.

Tegenstanders blokkeerden maandag de belangrijkste wegen in het land, om het vertrek van Maduro en vervroegde verkiezingen te eisen. In de hoofdstad Caracas installeerden tienduizenden manifestanten zich op de toegangsweg naar de stad. De hinder bleef echter beperkt, omdat mensen gebruik maakten van secundaire wegen of zich al verplaatst hadden voor de start van de blokkades.

‘Wij blokkeren de wegen zodat Maduro begrijpt dat hij moet vertrekken. Met hem hebben we honger. Ik kan al zestien maanden geen melk vinden voor mijn baby’, zo zei een deelnemende huisvrouw van 41 jaar.

Schaarste

De economie van het olierijke land is ingestort door de daling van de prijs van ruwe olie. De meeste voedingsmiddelen en medicijnen zijn er niet te verkrijgen, en de prijzen zijn enorm gestegen. De oppositie acht Maduro verantwoordelijk voor de lamentabele toestand van het land.

De protesten tegen Maduro begonnen begin april, toen het Hooggerechtshof de macht van het door de oppositie gedomineerde parlement kort overnam. Ook Maduro’s aanhangers trekken regelmatig de straat op om hem te steunen. Er vielen al 23 doden bij confrontaties tussen betogers en de ordetroepen. Zaterdag werden in het hele land stille marsen georganiseerd, om de slachtoffers te herdenken.

Opnieuw doden bij protesten in Venezuela
Foto: EPA