Zware aardbeving in Chili, tsunami-alarm opgeheven
Foto: REUTERS

Chili is maandagavond rond 18.30 uur (23.30 uur Belgische tijd) opgeschrikt door een aardbeving. Volgens het nationale rampenagentschap ONEMI ging het om een beving van 6,7 op de schaal van Richter, het Amerikaans geofysisch instituut USGS spreekt van een magnitude van 7,1. Het epicentrum lag op een diepte van 10 kilometer, op 38 kilometer ten westen van de havenstad Valparaíso, in het centrum van het land. Er zijn nog geen meldingen over grote schade of gewonden.

Het ONEMI had in eerste instantie evacuatiemaatregelen gevorderd voor de regio’s Valparaíso en O’Higgings, maar die werden snel weer opgeschort, omdat er geen tsunamigevaar zou zijn, aldus het agentschap.

In de regio vinden wel vaker zware aardbevingen plaats, en er zijn dan ook gedetailleerde evacuatieplannen om de mensen in het geval van een tsunami naar hoger gelegen gebieden te brengen.

In september 2015 stierven nog twaalf mensen bij een aardbeving met een magnitude van 8,4. Chili ligt op de Pacifische ring van vuur, een gordel van zowat 450 actieve vulkanen, waar verschillende tektonische platen samenkomen.