Mayeur wil niet weten van bedelverbod
Foto: Photo News

De Stad Brussel zal in de nabije toekomst niet meteen een reglement opstellen om het bedelen in de publieke zones te verbieden. Dat verklaarde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) nadat hij op de Brusselse gemeenteraad werd ondervraagd over de bedelproblematiek door oppositieleden Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) en Dominique De Backer (Open VLD).

Nu het winterplan van Samusocial op zijn einde loopt komen veel daklozen opnieuw op straat te staan. Vooral de publieke ruimtes als de voetgangerszone hebben een grote aantrekkingskracht voor bedelaars. Bovendien duiken er steeds vaker gezinnen met bedelende kinderen op. Debaets roept daarom op om tot een actieplan over te gaan waar er plaats is voor een sociale omkadering, maar ook voor repressief werk tegen de criminele circuits.

‘Wij zullen het bedelen niet verbieden, want dat werkt niet’, repliceerde burgemeester Mayeur duidelijk. De Brusselse burgemeester wees staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Debaets erop dat er ook vanop het gewestelijk niveau werk gemaakt moet worden van een permanent plan, dat verder gaat dan de winteropvang.

Het georganiseerd bedelen van de bendes, waaronder veel Roma, wordt steeds agressiever, maar daartegen treedt de politie op met processen-verbaal, verzekert Mayeur. Die nog eens wees op de onduidelijkheid over het statuut van de Roma en daarover vanuit het federale niveau een reactie verwacht.

Sinds januari patrouilleert ook het BruciTeam, een team stadswachters. Zij bieden hulp waar die nodig is. Het BruciTeam kwam al 150 keer tussenbeide.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig