Monsanto manipuleerde onderzoek naar Roundup
Foto: Photo News

Monsanto schreef zelf wetenschappelijke studies en zocht ‘geloofwaardige’ wetenschappers om mee hun naam op de studies te zetten. Op die manier probeerden ze te voorkomen dat onkruidverdelger glyfosaat verboden zou worden.

‘Een veel goedkopere oplossing zou zijn dat we enkel experts inhuren voor bepaalde onderdelen, en we ghostwriten het andere deel... we schrijven de teksten zelf en laten hen het redactiewerk doen en voegen hun namen toe.’

Dat schrijft William Heydens, toxicoloog en een van de managers bij Monsanto, in een e-mail aan Donna Farmer, hoofd toxicologie, op 19 februari 2015. Het is een van de honderden pagina’s mailverkeer en interne documenten waaruit blijkt dat Monsanto er alles aan deed om te vermijden dat glyfosaat in een slecht daglicht kwam te staan. Het was voor de chemiereus uiterst belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd werd waaruit blijkt dat glyfosaat geen gezondheidsschade aanricht. Daarvoor stuurde hij wetenschappelijk onderzoek, schreef hij wetenschappelijke papers of delen daarvan en spande hij wetenschappers voor zijn kar.

De mails zijn openbaar gemaakt op bevel van een Amerikaanse rechter in San Francisco naar aanleiding van een rechtszaak die tientallen boeren aanspanden tegen Monsanto. Volgens de boeren hebben ze lymfeklierkanker gekregen door Roundup.

Het mailverkeer gaat terug tot 1999. In die jaren speelde de Belg Mark Martens een belangrijke rol in het leggen van contacten met wetenschappers van wie verwacht werd dat ze papers en wetenschappelijke artikelen zouden schrijven die glyfosaat verdedigen.

De interne mails werpen een nieuw licht op de hevige discussie over de schadelijkheid van glyfosaat tussen beleidsmakers en ngo’s, en over de vraag of het nog verkocht mag worden. Het Europees voedselagentschap (Efsa) concludeerde dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar baseerde zich hierover op studies aangeleverd door de industrie. Studies die geheim zijn, omdat ze bedrijfsgevoelige informatie kunnen bevatten. Voor eind dit jaar moet de Europese Commissie beslissen of Monsanto de toelating krijgt om de komende jaren glyfosaat op de markt te brengen.

‘Het is nu wel duidelijk dat Monsanto als een kat in het nauw de meest oneerlijke technieken gebruikt om te vermijden dat zijn product verboden wordt, dat het wetenschappelijk onderzoek stuurt en zo ook beslissingen beïnvloedt’, zegt Bart Staes, Europarlementslid Groen. Hij ijvert er met zijn groene collega’s al een jaar voor dat Efsa openheid van zaken geeft over de studies waarop hun oordeel is gebaseerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in