VS gaan Syrië meer straffen voor gifgasaanval
De wetenschappers worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de gifgasaanval in Idlib (foto) Foto: AP

De Verenigde Staten hebben maandag nieuwe sancties aangekondigd tegen Syrië. Het ministerie van Financiën meldde dat tegen 271 Syrische wetenschappers financiële sancties worden genomen wegens hun veronderstelde betrokkenheid bij de aan de Syrische regering toegeschreven chemische aanval in de provincie Idlib op 4 april.

Over die vermoede gifgasaanval - vermoedelijk met sarin (al wordt chloorgas niet uitgesloten)- is nog geen onderzoek die naam waardig uitgevoerd. De veronderstelde gifgasaanval vond plaats daags voor in Brussel een conferentie diende plaats te vinden over de wederopbouw van Syrië na een ruim vijf jaar durende regionale oorlog.

Volgens Financiën in Washington, staat evenwel vast dat de met sancties geviseerde personen ‘deskundigen in de scheikunde zijn’ of ‘op zijn minst sinds 2012 aan het programma van chemische wapens hebben meegewerkt’.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stelde in 2014 vast dat de Syrische regering niet meer over chemische wapens beschikte. Na de, eveneens aan Damascus toegeschreven gifgasaanval in Oost-Ghouta van augustus 2013 had Rusland het vuur uit de lont gehaald door de regering van Bashar al-Assad te overhalen, haar chemische arsenaal op te geven.

Begin deze maand stelde de OPCW dat nog twee productiefaciliteiten voor chemische wapens in Syrië werkzaam zijn - allebei in door rebellen en/of terroristen beheerd gebied.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in