Saoedi-Arabië mag zetelen in VN-Commissie voor Vrouwenrechten
De Saudische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben vrijdag niemand minder dan Saoedi-Arabië verkozen tot lid van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. Maar de verkiezing kan op weinig bijval rekenen: het salafistische koninkrijk behoort tot de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld.

De commissie moet zich inspannen voor ‘het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen’.

De verkiezing ‘is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer’, reageerde Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch. De Verenigde Naties sturen aldus het signaal uit ‘dat alles te koop is voor petro-dollars en politiek gewin’.

De Vrouwenrechtencommissie omvat 45 landen. Saoedi-Arabië werd verkozen bij een geheime stemming door de 54 leden van ECOSOC, de Economische en Sociale Raad. Riyad kreeg de goedkeuring van 47 van de 54 leden. Van die 47 zijn er minstens 15 stemmen van de 22 ‘democratische landen’ die ECOSOC telt. Onder die 22 zijn België, een rist andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Een belangrijke kanttekening is dat er zoveel zitjes waren als kandidaten. Dat betekent dat alle landen die zich aanmeldden om te zetelen in de commissie ook verkozen zijn. De Saoedi’s kregen met 47 stemmen wel het kleinste aantal stemmen van alle kandidaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig