De Nederlandse Efteling heeft geweigerd een vrouw die in een rolstoel zit een speciale pas voor invaliden te geven omdat ze geen speciaal medisch bewijs had van een "onafhankelijke arts".

Op de website van de Efteling lezen we dat mensen met een beperking een faciliteitenkaart kunnen ophalen, maar dat daarvoor wel een verklaring van een onafhankelijke dokter nodig is. Een gehandicaptenkaart is niet voldoende. “In de verklaring van de arts moet staan dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken”, klinkt het.

De regel is al in voege sinds 1 maart maar komt nu onder de aandacht door het verhaal van Amber Bindels (28) uit Tilburg. Zij zit in een rolstoel door spasmen en wilde dit weekend maar wat graag naar de Efteling. Omdat ze pas op zaterdag besloot om zondag te gaan, kon ze echter niet meer naar haar huisarts gaan om in orde te zijn met de nieuwe regel. Waar ze ook niets van wist. “Ik moet dus bewijzen dat ik gehandicapt ben”, reageert ze verbaasd.

“Bij een persoon als Amber kun je goed zien dat ze een beperking heeft”, reageert het pretpark via zijn woordvoerster. “Maar iemand met epilepsie of autisme is daarin onzichtbaarder. De verklaring is er dus gekomen om voor ons duidelijkheid te scheppen. En dan gaat het niet alleen om de handicap, maar ook hoe wij als park het beste kunnen reageren als er iets misgaat’. Niemand is hetzelfde. Sommige mensen kunnen wel een paar uur zonder rolstoel lopen, maar sommigen ook weer niet.’”

“Het enige wat wij willen is duidelijkheid zodat wij de juiste voorzieningen kunnen aanbieden. Als blijkt dat er een efficiëntere manier is om dat te regelen, dan zullen we daar zeker naar kijken”, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig