Fransen boos over ‘Belgenmop die elke verkiezing weer terugkomt’
Foto: REUTERS

De Franse media zijn het beu: bij elke verkiezing in Frankrijk worden de voorlopige resultaten eerst in België gecommuniceerd nog voor dat in Frankrijk zelf gebeurt. Hoe komt dat?

De meeste stembureaus in Frankrijk sloten om 19 uur, maar een aantal, vooral in de grote steden, bleven nog open tot 20 uur. Dat had ook gevolgen voor de Franse media. Het is in Frankrijk namelijk bij wet verboden om al exitpolls te geven zolang er nog een stembureau open is.

Ook peilingen en voorlopige resultaten mogen niet tot alle stembureaus dicht zijn. Dat is onder andere om te vermijden dat exitpolls of voorlopige resultaten mensen die nog moeten gaan stemmen zouden beïnvloeden.

Daardoor kwam de eerste exitpoll er in Frankrijk pas een paar seconden na 20 uur. De Franse zenders toonden toen de gezichten van Emmanuel Macron en Marine Le Pen op het scherm, met daarbij een eerste voorlopige resultaat van hun behaalde percentage.

Fransen boos over ‘Belgenmop die elke verkiezing weer terugkomt’

Maar dat die twee het tegen elkaar zouden opnemen, hadden we in België al een half uur eerder gehoord. Meer nog: een allereerste exitpoll kwam er in België al in de namiddag aan; die van de RTBF. In ons land zijn de media namelijk niét gebonden aan die strenge Franse regels. En dus kwam er om 15 uur tóch al een exitpoll van die eerste ronde, maar dan niet in Frankrijk weliswaar. Ook welk bureau de enquête had afgenomen, werd er trouwens niet bij vermeld, want ook zo’n poll afnemen mag in theorie niet.

 

 

Dat ons land telkens eerder is op dat vlak, frustreert de Franse media. Want het is niet de eerste keer dat voorlopige resultaten eerder in België gecommuniceerd worden dan in Frankrijk. Het zit de Franse media zelfs zo hoog dat de krant Libération er een heel artikel aan gewijd heeft. Ze noemen de ‘Belgenmop’ die elke keer weer terugkomt: ‘Comme à chaque élection, la blague belge continue’, klinkt het daar. Of vertaald: zoals bij elke verkiezing, gaat de Belgenmop verder.

Overigens: ook in Zwitserland kwamen er al voor 20 uur exitpolls, zo wordt in het artikel van Libération vermeld.