Het Elysée krijgt straks opnieuw een vrouwelijke bewoonster. Neemt niet de eerste vrouwelijke presidente Marine Le Pen haar intrek, dan brengt Emmanuel Macron zijn echtgenote Brigitte Trogneux mee. Wat u moet weten over de mogelijk volgende Première Dame.

Over het liefdesleven van de Franse presidenten is al heel wat geschreven. En dat zal in het geval van Emmanuel Macron niet anders zijn, als hij het haalt op 7 mei. Hoewel hij intussen al tien jaar gelukkig getrouwd is met Brigitte Trogneux leest hun verhaal als het plot van een liefdesroman.

Macron was immers pas zestien jaar oud toen hij verliefd werd op zijn latere echtgenote. Zij was toen veertig jaar, moeder van drie kinderen én zijn lerares Frans. De twee werden verliefd toen ze maandenlang samen aan een toneelstuk schreven. Het moet niet gezegd dat hun relatie geen evidente start kende.

‘Ik voelde dat hij de man van mijn leven was, maar het kon niet. Ik heb hem trouwens nooit als een tiener gezien. Hij respecteerde zijn leeftijd niet, dat heeft hij nooit gedaan’, vertelde de nu 63-jarige Trogneux, die intussen ook zeven kleinkinderen heeft.

Macron verliet thuisstad Amiens om zijn laatste schooljaar in Parijs te doen. Zijn ouders hoopten zo dat de passie tussen de twee zou doven. Niet dus. Trogneux scheidde van haar man en de twee werden een koppel. ‘Hij overwon al mijn weerstand tegen een relatie op een ongelooflijke manier, met heel veel geduld’, aldus Trogneux.

De voorbije weken voerde Brigitte mee actief campagne voor haar echtgenoot. ‘Ik verberg haar niet’, zei Macron daar onlangs nog over. ‘Ze is hier in mijn leven, ze is er altijd geweest. Ik ben haar zoveel verschuldigd, want ze heeft me mee de mens gemaakt die ik nu ben. En als ik verkozen word... of beter: als wé verkozen worden, dan zal ze er ook zijn, met een rol een rol en een plaats.’

Affaire

Hoe mooi die woorden ook mogen klinken, ze konden niet verhinderen dat er tijdens de verkiezingscampagne geruchten over een buitenechtelijke affaire opdoken. Al dan niet gevoed door Russische media, werd er gefluisterd dat Macron een geheime relatie zou hebben met Mathieu Gallet, directeur van Radio France.

Macron lachte de geruchten weg door zijn hologram aan te wijzen als schuldige voor zijn dubbelleven. Hij verwees hiermee naar het feit dat Jean-Luc Mélenchon een hologram van Macron gebruikte tijdens een campagnebijeenkomst.